Soep
4 personen
Ingrediënten:
Soep
1 kg witlof
1 ui
1 teentje knoflook
1 el boter
100 ml witte port
2 el bloem
1.5 l groentebouillon
3 eieren
250 ml room
Garnituur
12 plakken gesneden gerookt spek
100 g blauwe kaas
50 g verse walnoten
0.5 bosje bieslook
Halveer
de witlof en snijd de kern eruit. Houd een aantal hele bladen achter en snijd de
rest van de witlof in stukken. Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook.
Smelt de boter in de pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de bloem toe en bak
deze circa 2 minuten mee. Voeg de gesneden witlof toe en bak circa 5 minuten.
Blus af met de witte port en de groentebouillon. Breng
aan de kook en laat circa 10 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep
vervolgens met de staafmixer.
Voeg vervolgens de liaison toe: splits de eieren, meng
de eidooiers met de room en voeg al roerende toe aan de soep. Laat deze niet
meer koken. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
Garnituur
Bak de repen spek in een koekenpan in circa 5 minuten
krokant en leg de plakjes op keukenpapier. Kraak de verse walnoten en rooster ze
circa 3 minuten in een droge pan. Verbrokkel de blauwe kaas in kleine stukjes en
snijd de bieslook in dunne ringen.
Recept: John Gerdsen (24 kitchen))