Voorgerecht
4 personen

Witlofsoep met Roquefort en walnoot


Ingrediënten:

4 flinke stronken witlof

1 liter runderbouillon

50 gram Roquefort AOC, fijngesneden

4 walnoten, gehakt

1 sjalot

200 ml creme fraiche

2 kleine aardappels

eventueel zout en peper

klein klontje boter

blender

 

Een soep kan het ideale voorgerecht zijn. Een eenvoudige witlofsoep (of witloof, zoals onze zuiderburen zeggen) hoort voor mij in die categorie. Het is niet moeilijk in 20 minuten kan je (met de hulp van een waterkoker) het klaarmaken, dus ook een doordeweekse dag kan een culinair tintje krijgen.

Snijd de sjalot fijn, net zoals de witlof. Houdt de bovenste helft van 2 stronken apart.

Smelt de boter in een soeppan. Laat de ui en de witlof even fruiten. Ze mogen niet kleuren, dus zet het vuur niet te hoog. Maak ondertussen 1 liter rundvleesbouillon klaar en schil de aardappel en snijd die in blokjes. Zodra de witlof zacht en glazig is, giet je de bouillon in de soeppan. Roer de creme fraiche erdoor en voeg de aardappel toe.

Kook het op een matig vuur in ongeveer 15 minuten gaar.

Ondertussen verdeel je de gehakte walnoot en de Roquefort over de vier borden. Snijdt de achtergehouden witlof extra fijn en verdeel deze over de vier borden.

Zodra de soep klaar is, maak je hem mooi glad met de blender. Eventueel op smaak brengen met witte peper en zout, maar dat is waarschijnlijk niet nodig.

Giet de soep in de borden et voila!

 

Bron: www.keukenhelden.nl