Soep
4 personen

Vissoep (Bouillabaisse)


Ingrediënten

ca. 600 gram kabeljauwfilet (of andere stevige vis)

eetlepel citroensap

zout, versgemalen peper

1 prei (alleen het witte en lichtgroene gedeelte)

1 sjalotje

1 knoflookteen

1 vleestomaat

25 gram boter

1l visbouillon (zelfgemaakt, fond of tablet)

1 tl tijm

halve theelepel venkelzaadjes

mespunt saffraanpoeder

2 eetlepels pernod (eventueel)

1/2 eetlepel fijngehakte peterselie

4 sneetjes geroosterd stokbrood

25 gram geraspte oude Goudse kaas

 

Snijd de visfilet in stukjes van 2-3 cm.  Besprenkel de stukjes met citroensap en bestrooi ze met een beetje zout. Maak de prei schoon en snijd hem in smalle ringen (ca. 3 mm). Pel het sjalotje en de knoflook en snipper ze fijn.

Ontvel de tomaat verwijder het vocht en de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.

Smelt de boter in een grote pan en roer de preiringen, de sjalot- en knoflooksnippers en de tomaatstukjes erdoor.  Leg het deksel op de pan en laat het groentemengsel, op een laag vuur, ca. 10 minuten zachtjes smoren.

Schenk de vis bouillon erbij en voeg de tijm, de venkelzaadjes en het saffraanpoeder toe. Breng de soep al roerende aan de kook en voeg naar smaak zout en peper toe. Roer de visstukjes door de soep en laat die zachtjes in 6-8 minuten gaar worden.

Roer eventueel de pernod door de soep en strooi de fijngehakte peterselie erover. Serveer het geroosterde stokbrood en de geraspte kaas apart. De eters brengen de soep aan tafel op smaak met een beetje peper. Het stokbrood wordt in de soep gelegd en het geheel wordt bestrooid met de kaas.

 

Bron: Kook ook (Nederlands zuivelbureau), blz 50