Voorgerecht
4 personen

Uiensoep met een knoflook stokbroodje en gruyère


Ingrediënten

100 gram boter
1 kg uien in ringen gesneden
1 bakje tijm
1 laurierblaadje
1,5 liter goede kwaliteit kalfsbouillon (kan ik krijgen bij mijn slager)
2 eetlepels cognac
60 ml slagroom
Nootmuskaat
Stokbrood
Knoflook
100 gram gruyère
25 gram parmezan
 
Smelt de boter en bak de uien vijf minuten op middelhoog vuur, af en toe roeren.  Zet het vuur laag en bak nog 40 minuten. Voeg de tijm, laurier en bouillion toe. Breng aan de kook en laat de soep 45 minuten doorkoken (zachtjes). Roer er de cognac en slagroom door en kook nog een paar minuten. Breng op smaak met een snuf nootmuskaat, wat tijmblaadjes,  zout en peper.
 
Snijd het stokbrood in 8 plakjes. Rooster in de oven beide zijden bruin. Haal uit de oven en smeer 1 zijde in met de knoflook. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat met de knoflook aan de bovenkant. Rasp de gruyere   en parmezan en verdeel de kaas over de 8 broodjes. Schuif onder de grill tot de kaas smelt en begint te kleuren. Strooi nog wat tijmblaadjes erover leg in de soep en serveer.