Voorgerecht
4 personen
Uiensoep met een knoflook stokbroodje en gruyère
Ingrediënten
100 gram boter
1 kg uien in ringen gesneden
1 bakje tijm
1 laurierblaadje
1,5 liter goede kwaliteit
kalfsbouillon (kan ik krijgen bij mijn slager)
2 eetlepels cognac
60 ml slagroom
Nootmuskaat
Stokbrood
Knoflook
100 gram gruyère
25 gram parmezan
Smelt de boter en bak de uien
vijf minuten op middelhoog vuur, af en toe roeren. Zet het vuur laag en bak nog
40 minuten. Voeg de tijm, laurier en bouillion toe. Breng aan de kook en laat de
soep 45 minuten doorkoken (zachtjes). Roer er de cognac en slagroom door en kook
nog een paar minuten. Breng op smaak met een snuf nootmuskaat, wat tijmblaadjes,
zout en peper.
Snijd het stokbrood in 8 plakjes. Rooster in de oven
beide zijden bruin. Haal uit de oven en smeer 1 zijde in met de knoflook. Leg op
een met bakpapier beklede bakplaat met de knoflook aan de bovenkant. Rasp de
gruyere en parmezan en verdeel de kaas over de 8 broodjes. Schuif onder de
grill tot de kaas smelt en begint te kleuren. Strooi nog wat tijmblaadjes erover
leg in de soep en serveer.