Soep
4 personen
Soto ayam
Kippensoep
Ingredienten
2 kleine kipfilets of
twee grote kippenpoten (ca. 400 g)
3 el olie
1 ui, gepeld en in dunne ringen
gesneden
1 kaneelpijpje 4 cm lang
4
kardemompeulen
4 kruidnagels
1¼ l water
2 stengels vers citroengras (alleen onderste
delen) gekneusd
10 g mihoen, geweekt, uitgelekt en
kleingesneden
aardappelen, geschild, gekookt en in reepjes
gesneden
Marinade
1
plakje gemberwortel, 5 mm dik
2 teentjes knoflook, gepeld en in
vieren gesneden
3 sjalotjes, fijngesneden
3 keriminoten in stukjes
1 lombokpeper, schoongemaakt en in
stukjes
2 tl ketoembar (gemalen koriander)
1 tl djinten (gemalen komijn)
1 tl kurkuma
1 tl versgemalen peper
1¼ dl water
Garnering
3 sjalotjes, in ringen gesneden en
gebakken
1 lente-uitje
fijngehakt blaadjes van 2 takjes
koriander
Stamp de gember, keriminoten, lombok, sjalotten en
knoflook fijn in de vijzel. Voeg ketoembar, djinten, kurkuma, peper en het water
toe en roer er een pasta van. Wrijf het kippenvlees met dit mengsel in en laat
het 15 min. intrekken. Verhit de olie en bak uienringen, kaneelpijpje,
kardemompeulen en kruidnagels. Voeg het kippenvlees toe als de uien goudbruin
zijn en bak het tot het aroma van de kruiden uit de marinade vrijkomt. Voeg het
citroengras toe, giet het water erbij en breng alles aan de kook. Draai het vuur
lager en laat de soep zacht koken tot het vlees gaar is. Haal het vlees uit de
soep, laat het afkoelen en snijd het in dunne plakken. Doe de mihoen in de soep
en laat deze even koken. Verdeel de plakjes kip en de aardappel-reepjes over
soepkommen, giet de hete soep eroverheen en garneer hem met gebakken uienringen,
lente-uitjes en korianderblaadjes.
Bron: Specialiteiten uit Zuidoost-Azië