Soep
4 personen

Soto ayam

Kippensoep


Ingredienten

2 kleine kipfilets of twee grote kippenpoten (ca. 400 g)
3 el olie
1 ui, gepeld en in dunne ringen gesneden
1 kaneelpijpje 4 cm lang
4 kardemompeulen
4 kruidnagels
1¼ l water
2 stengels vers citroengras (alleen onderste  delen) gekneusd
10 g mihoen, geweekt, uitgelekt en kleingesneden
aardappelen, geschild, gekookt en in reepjes gesneden
 
Marinade
1 plakje gemberwortel, 5 mm dik
2 teentjes knoflook, gepeld en in vieren gesneden
3 sjalotjes, fijngesneden
3 keriminoten in stukjes
1 lombokpeper, schoongemaakt en in stukjes
2 tl ketoembar (gemalen koriander)
1 tl djinten (gemalen komijn)
1 tl kurkuma
1 tl versgemalen peper
1¼ dl water
 
Garnering
3 sjalotjes, in ringen gesneden en gebakken
1 lente-uitje
fijngehakt blaadjes van 2 takjes koriander
 
Stamp de gember, keriminoten, lombok, sjalotten en knoflook fijn in de vijzel. Voeg ketoembar, djinten, kurkuma, peper en het water toe en roer er een pasta van. Wrijf het kippenvlees met dit mengsel in en laat het 15 min. intrekken. Verhit de olie en bak uienringen, kaneelpijpje, kardemompeulen en kruidnagels. Voeg het kippenvlees toe als de uien goudbruin zijn en bak het tot het aroma van de kruiden uit de marinade vrijkomt. Voeg het citroengras toe, giet het water erbij en breng alles aan de kook. Draai het vuur lager en laat de soep zacht koken tot het vlees gaar is. Haal het vlees uit de soep, laat het afkoelen en snijd het in dunne plakken. Doe de mihoen in de soep en laat deze even koken. Verdeel de plakjes kip en de aardappel-reepjes over soepkommen, giet de hete soep eroverheen en garneer hem met gebakken uienringen, lente-uitjes en korianderblaadjes.
 
Bron: Specialiteiten uit Zuidoost-Azië