Soep
6 personen
Bereidingstijd: ca. 50 min. + wachttijd
Ingrediënten:
1 l groentebouillon
400 g pompoen
250 ml melk
200 g parelgort
150 g kastanjes, gekookt en gepeld
150 g ricotta
50 g griesmeel
20 g geraspte parmezaan
1 sjalot
tijm
boter
extra vergine olijfolie
zout en peper
Week de parelgort ca. 30 minuten in lauwwarm water. Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snip per de sjalot en fruit hem enkele minuten in een pan met 2 el oIie. Voeg de pompoen, 3-4 takjes tijm, de uitgelekte parelgort en de kastanjes toe en schenk de bouillon erbij. Doe een deksel op de pan en kook de soep ca. 40 minuten.
Breng de melk met een snuf zout en een royale hoeveelheid peper in een steelpannetje aan de kook. Strooi het griesmeel erin en kook het al roerend 6-8 minuten. Voeg aan het einde een klontje boter, 1 el parmezaan, de ricotta en een beetje fijngehakte tijm toe. Verwarm de oven voor op 200°C. Maak met behulp van twee lepels 9 langwerpige balletjes (quenelles) van het mengsel. Beboter een ovenschaal, leg de quenelles erin en snijd ze in de breedte doormidden. Bestrooi ze met parmezaan en zet ze 6-7 minuten in de oven. Verdeel de soep over de borden en maak elk bord af met 3 halve quenelles.
De quenelles waren niet zo goed gelukt, ze bleven erg zacht. Ik heb ze toen 10 minuten extra in de oven gehad en ze als bijgerecht gegeven. Ze smaakten wel erg lekker. De parelgort kon ik niet krijgen maar daarvoor heb ik toen dubbel geslepen gort gebruikt (wat waarschijnlijk erg lijkt op of zelfs parelgort is). Het is wel bijna een maaltijdsoep.