Soep
6 personen
Smaragdgroene waterkerssoep
Ingrediënten
400 g bataat (zoete aardappel) of
pastinaak, geschild, in blokjes
1 teen knoflook, geplet
1.200 ml water
4 eetl. olijfolie
2 bouillonblokjes, paddestoel
225 g waterkers
Bereiding
Fruit de blokjes bataat met de knoflook een minuut of
3 aan in de olie. Voeg 1.200 milliliter water en de bouillonblokjes toe, breng
aan de kook en laat zachtjes garen. Was de waterkers in ruim water en verwijder
alleen de harde, dikke stelen. De meeste steeltjes mogen blijven. Snijd wat
overblijft grof en voeg bij de soep. Kook nog 5 minuten en controleer of de
bataat zacht is. Zo ja, pureer dan de soep met de staafmixer. Breng op smaak met
witte peper en misschien zout. De soep is smaragdgroen. Wie wil, kan er een paar
gebakken gamba's in laten dobberen, of een crouton met de primeurolijfolie
(waarvan ik al een blik binnen heb, hoera!, dit wordt een olijventopjaar), maar
nodig is het allerminst.
Commentaar Rudi
Ik heb paddestoelfond gebruikt ipv
bouillonblokjes. Dat was jammer, de kleur werd door de bruine kleur van de fond
niet mooi helder. Het smaakte wel uitstekend.
Bron: de Volkskeuken,
Onno Kleyn 18 november 2015