Voorgerecht
4 personen
Ingrediënten:
500 g gekookte, geschilde rode bietjes, in
blokjes
2
groentebouillonblokje
snufje gemalen kruidnagel
200 ml vers sinaasappelsap
250 g crème fraîche
worcestershiresauce
(tabasco, scheutje wodka)
4 eetl. Yoghurt
Breng de bietenblokjes met het bouillonblokje aan de kook in 600 ml water en
laat 4 minuten zachtjes doorkoken. Draai het vuur uit en pureer de bietjes met
de staafmixer tot een gladde soep. Roer het kruidnagelpoeder, sinaasappelsap en
crème fraîche erdoor en laat nog even aan de kook komen. Als je de soep te dik
vindt, kun je hem verdunnen met 50 tot 100 ml (heet) water. Maak pittig op smaak
af met worcestershiresauce, zout en peper: eventueel een scheutje wodka en/of
wat tabasco geeft de soep extra passie. Warm door. Roer de yoghurt los met een
snufje zout. Schep de soep in kommen. Schenk er met een lepel voorzichtig een
yoghurtspiraal in. Geef er geroosterde witbroodhartjes bij.
Bron: de Volkskeuken