Voorgerecht
4 personen
Romige mosselsoep uit Yerseke
2 kg mosselen
1 dl droge witte wijn
1 dl slagroom
30 gr boter
1 grote ui, gesnipperd
4 dl kruidenbouillon (van tablet)
10 draadjes saffraan
100 gr waterkers
75 gr lamsoren
Zout en peper
4 eetlepels fijngehakte salie
Mosselen schoonboenen
Kapotte mosselen en mosselen die na een tik op het werkblad niet meer sluiten
eruit halen. Mosselen met wijn en slagroom aan de kook brengen. Met deksel op
pan ± 5 minuten op hoog vuur laten koken. Pan tussendoor schudden tot mosselen
open zijn. Mosselen uit pan scheppen en laten uitlekken. Mosselen uit schelp
nemen. Kookvocht door doek zeven.
In grote pan boter verhitten. Ui op laag vuur ± 5 minuten al omscheppend bakken.
Bouillon en saffraan toevoegen en ± 15 minuten zacht laten koken. Kookvocht van
mosselen en zeekraal aan bouillon toevoegen en nog ± 5 minuten zacht laten koken.
waterkers en mosselen aan soep toevoegen en door en door verwarmen. Soep op
smaak brengen met zout en peper.
Bestrooien met salie
Variatie-ideeėn:
- Lamsoren kunnen eventueel vervangen worden door veldsla. De bladeren van
veldsla (ezelsoren) hebben een heerlijke, enigszins bittere smaak
- In plaats van zeekraal kunt u haricots verts kiezen. Dit zijn dunne
sperzieboontjes, die ook wel prinsessenbonen worden genoemd
- Lekker bij de soep zijn geroosterde witbroodreepjes bestreken met mosterdboter.
Snijd hiervoor 4 ontkorste, geroosterde sneetjes witbrood elk in vier reepjes.
En bestrijk ze met 25 gr zachte boter waardoor 2 theelepels mosterd is geroerd.
Ook erg lekker is verse roomkaas met mierikswortel (bijvoorbeeld Cantadou)
Bron: http://www.recepten-company.nl/kerst_recepten/kerst_soep/romige_mosselsoep_uit_yerseke.html