(Maaltijd)Soep
4 personen

Poolse augurkensoep


IngrediŽnten3 middelgrote aardappelen

1 prei

1 grote wortel

1 pastinaak

stukje knolselderij

1 ui, gesnipperd

olie

1-1,5 l. groentebouillon

3 grote augurken (formaat minikomkommer)

100-150 g (schelpjes- of strikjes-)pasta

half bosje dille, fijngehakt

zout, peper

 

Wat at Chopin? Het is misschien niet zo'n passende gedachte wanneer een musicus zich op een snikhete dag in het zweet zit te werken, maar de ambiance in het park bij Chopins geboortehuis op het land Zelazowa Wola nodigt uit tot een fantastische picknick. De middagzon schijnt, de grasvelden zijn brandschoon en overal zitten of liggen bezoekers van het Chopin Festival te genieten van de preludes die via verdekt opgestelde luidsprekers in het hele park zijn te horen.

Terwijl mijn jonge reisgenoot en pianist M. in de partituur de notenregens volgt die pianiste Aimi Kobayshi door het park laat druppelen, zit ik te denken aan de hapjes die Chopin en zijn gezelschap op een lazy sunny afternoon als deze zouden hebben gegeten.

Volgens het boekje Chopin gourmet van musicoloog en wijnkenner Wojciech Bonkowski groeide Chopin op tussen uiteenlopende kookstijlen: de verfijnde keuken van de Poolse adel en stadsnotabelen, en de Poolse plattelandskeuken van de 'dwůr' (de landhuizen) zoals die van graaf Skarbek op Zelazowa Wola. De keukens daar functioneerden als gastronomische ondernemingen met meerdere ovens, waaronder een broodoven, een patisserie, een rokerij, ruimten voor de verwerking van vlees uit eigen slachterij en van de jacht, en groenten en fruit uit de omgeving.

De gerechten waren vet en werden bereid met stevige, sterk gekruide sauzen. Voor een 'Poolse soep' uit 1682 werd bouillon getrokken van kalfsvlees, fazant of patrijs, duif of ander gevogelte, afgeroomd met peterselie, zout en boter en op smaak gebracht met ui, knoflook, foelie of rozemarijn of rijkelijk met peper bestrooid.

Spontaan gooide reisgenoot P. in een Warschause supermarkt het hoofdingrediŽnt voor een andere typische Poolse soep in de kar. Wat hij aanzag voor zure bommen, bleken zoutbommen te zijn, en Polen koken daar een stevige maaltijdsoep van.

 

BEREIDING

Maak de aardappelen, prei, wortel, pastinaak en knolselderij schoon, schil indien nodig, en snijd in kleine stukken. Fruit de ui in olie en voeg de groenten toe. Doe de bouillon erbij, breng alles aan de kook en laat daarna zachtjes koken. Spoel de augurken af (neem gewone augurken als je geen Poolse kunt vinden) en snijd ze in kleine stukjes. Doe die met de pasta bij de soep als die ca. 15 minuten op het vuur heeft gestaan en laat nog 10 tot 15 minuten koken. Roer er op laatst dille, zout (kijk uit bij gezouten augurken) en peper doorheen.

 

Bron: http://www.volkskrant.nl/koken-en-eten/poolse-augurkensoep~a4370270


PS. De poolse zoute augurken zijn bij de Jumbo te koop. Daar hebben ze een uitgebreid Pools assortiment artikelen.