(Maaltijd)Soep
4 personen
Poolse augurkensoep
Ingrediënten3
middelgrote aardappelen
1 prei
1 grote wortel
1 pastinaak
stukje knolselderij
1 ui, gesnipperd
olie
1-1,5 l. groentebouillon
3 grote augurken (formaat minikomkommer)
100-150 g (schelpjes- of strikjes-)pasta
half bosje dille, fijngehakt
zout, peper
Wat at Chopin? Het is misschien niet zo'n passende
gedachte wanneer een musicus zich op een snikhete dag in het zweet zit te
werken, maar de ambiance in het park bij Chopins geboortehuis op het land
Zelazowa Wola nodigt uit tot een fantastische picknick. De middagzon schijnt, de
grasvelden zijn brandschoon en overal zitten of liggen bezoekers van het Chopin
Festival te genieten van de preludes die via verdekt opgestelde luidsprekers in
het hele park zijn te horen.
Terwijl mijn jonge reisgenoot en pianist M. in de
partituur de notenregens volgt die pianiste Aimi Kobayshi door het park laat
druppelen, zit ik te denken aan de hapjes die Chopin en zijn gezelschap op een
lazy sunny afternoon als deze zouden hebben gegeten.
Volgens het boekje Chopin gourmet van musicoloog en
wijnkenner Wojciech Bonkowski groeide Chopin op tussen uiteenlopende
kookstijlen: de verfijnde keuken van de Poolse adel en stadsnotabelen, en de
Poolse plattelandskeuken van de 'dwór' (de landhuizen) zoals die van graaf
Skarbek op Zelazowa Wola. De keukens daar functioneerden als gastronomische
ondernemingen met meerdere ovens, waaronder een broodoven, een patisserie, een
rokerij, ruimten voor de verwerking van vlees uit eigen slachterij en van de
jacht, en groenten en fruit uit de omgeving.
De gerechten waren vet en werden bereid met stevige,
sterk gekruide sauzen. Voor een 'Poolse soep' uit 1682 werd bouillon getrokken
van kalfsvlees, fazant of patrijs, duif of ander gevogelte, afgeroomd met
peterselie, zout en boter en op smaak gebracht met ui, knoflook, foelie of
rozemarijn of rijkelijk met peper bestrooid.
Spontaan gooide reisgenoot P. in een Warschause
supermarkt het hoofdingrediënt voor een andere typische Poolse soep in de kar.
Wat hij aanzag voor zure bommen, bleken zoutbommen te zijn, en Polen koken daar
een stevige maaltijdsoep van.
BEREIDING
Maak de aardappelen, prei, wortel, pastinaak en
knolselderij schoon, schil indien nodig, en snijd in kleine stukken. Fruit de ui
in olie en voeg de groenten toe. Doe de bouillon erbij, breng alles aan de kook
en laat daarna zachtjes koken. Spoel de augurken af (neem gewone augurken als je
geen Poolse kunt vinden) en snijd ze in kleine stukjes. Doe die met de pasta bij
de soep als die ca. 15 minuten op het vuur heeft gestaan en laat nog 10 tot 15
minuten koken. Roer er op laatst dille, zout (kijk uit bij gezouten augurken) en
peper doorheen.
Bron:
http://www.volkskrant.nl/koken-en-eten/poolse-augurkensoep~a4370270