Soep
4 personen

Paddenstoelen-Tahoebouillon


Ingredienten:

4 gedroogde shii-take

85 gr verse oesterzwammen in plakjes

1 el zonnebloemolie

1 tl sesamolie

1 teentje knoflook, geperst

1 groene chilipeper, zonder zaad en fijngehakt

6 lente-uitjes

1liter bruine bouillon

2 djeroek poeroetbladeren, fijngesneden

2 el limoensap

1 el rijstazijn

1 el Thaise vissaus

85 g tahoe, in blokjes

peper en zout

 

Giet 1,5 dl kokend water over de shii-take in een hittebestendige kom en laat ze circa 30 minuten weken. Giet het water af en bewaar het. Hak de shii-take grof.

Verhit de zonnebloem- en sesamolie in een wok op een hoog vuur. Voeg de knoflook, groene peper en de lente-uitjes toe en roerbak ze 1 minuut tot ze zacht maar niet bruin zijn.

Voeg de shiitake en oesterzwammen, de djeroek poeroetbladeren, de bouillon en het weekwater toe. Breng het aan de kook.

Roer het limoensap, de rijstazijn en de vissaus erdoor, zet het vuur laag en laat alles 3-4 minuten doorkoken.

Voeg de tahoe toe en breng op smaak met peper en zout. Verwarm het geheel op een zacht vuur totdat het kookt en serveer.

 

Tip van de kok:

Gebruik een heldere , rijk gekleurde, zelfgemaakte runderbouillon of een Japanse dashi voor een aantrekkelijke bouillon. Bouillonblokjes geven in het algemeen een troebele bouillon. Voor een vegetarische versie van de bouillon gebruikt u een goed gekruide groentebouiillon en vervangt u de vissaus door een lichte sojasaus.

 

Bron: Kookgids Thais van Christine France