Soep
4 personen

Mosselsoep


Ingrediënten:
2 kg mosselen
1 flesje bruin bier (33 cl)
1 prei
1 winterwortel
2 stengels bleekselderij
¾ visbouillontablet
1 pakje koksroom  light (2 dl)
zout en versgemalen peper
4 takjes peterselie

Mosselen onder koud stromend water schoonmaken. Kapotte en geopende exemplaren die na tik op aanrecht niet sluiten, weggooien. In grote pan bier aan de kook brengen. Mosselen toevoegen en afgedekt op hoog vuur aan de kook brengen. Mosselen in ca. 6 minuten gaar koken, af en toe omschudden. Mosselen met schuimspaan uit pan scheppen en uit schelp nemen (ongeopende mosselen weggooien). Ca. 12 mosselen in schelp apart houden. Kookvocht boven andere pan zeven. Prei schoonmaken en in stukken van ca. 7 cm snijden. Stukken in dunne reepjes snijden. Wortel schillen en in dunne reepjes snijden. Bleekselderij schoonmaken, wassen en in stukken van ca. 7 cm snijden. Stukken in reepjes snijden.
Kookvocht van mosselen met 5 dl water en reepjes groenten aan de kook brengen. Bouillontablet erboven verkruimelen en oplossen. Groenten ca. 5 minuten koken. Koksroom en mosselen erdoor roeren. Soep opnieuw aan de kook brengen en al roerend ca. 2 minuten koken tot soep iets gebonden is. Soep op smaak brengen met zout en peper. Mosselen in schelp in soep leggen. Peterselie erboven fijn knippen.

Bron: Allerhande