Soep
4 personen

Lady Curzon


De lady Curzon is een beroemde schildpaddensoep. Schildpadden zijn een beschermde diersoort dus de schildpadden zijn vervangen door dubbel getrokken Ossenstaartsoep met een koud laagje room en sherry. De combinatie van de hete soep, het koude room en de drank is pure verwennerij.

Het verhaal achter de Lady Curzon.

The story goes that British statesman George Nathaniel Curzon, then Viceroy of India, ordered a great dinner to be prepared in honor of a guest who happened not to be able to drink alcohol. This was in 1905. Lady Curzon, his American-born wife, was in a terrible position. She had to respect the habits of her guest of honor. However, the rest of the party was made up of Englishmen--and no civilized Englishman would dine without some form of libation. In the end, Lady Curzon resolved her dilemma by ordering the chef to put sherry in the turtle soup, an elegant first course made of now-protected species of sea turtles. Thus, for so long as this turtle soup is served anywhere in the world (and while it is no longer legal in the United States, it remains a standard on German menus), Lady Curzon's Soup will regally set the tone for elegant courses to follow.

 

Ingrediënten:

1 liter zelfgetrokken ossenstaartse soep

125 ml slagroom

een eierdooier

Kwart kopje sherry

 

Bak het (gekookte) vlees met een beetje boter bruin. Voeg daaraan beetje bij beetje de getrokken soep toe laat het een uurtje trekken. Zeef de soep daarna en voeg op het laatst de sherry toe.

Warm vier wijnglazen voor (60 oC)

Klop de slagroom (op een paar eetlepels na) tot hij iets verdikt is.

Mix voorzichtig een eierdooier met een paar eetlepels slagroom. Giet beetje bij beetje, onder goed roeren, de (gezeefde) warme soep bij dit mengsel waardoor je een romig geheel krijgt (een liaison).

Giet de liaison in de glazen (iets meer dan halfvol)

Giet met een lepel voorzichtig de koude slagroom boven op de soep.

Zet de glazen even in de hete gril om de slagroomlaag te stabiliseren.

Serveer onmiddellijk.