Soep
4 personen
Italiaanse vissoep
Vissoep
1,5 l visbouillon
15 g peterselie
300 g stevige witvisfilets, b.v zeebaars, kabeljauw, mul
200 g inktvis (schoongemaakt, zodat je alleen het wit overhoudt)
12 grote garnalen
4 el olijfolie
1 ui, fijngehakt
stengel bleekselderij, fijngehakt
1 wortel, fijngehakt
2 tenen knoflook
snufje cayennepeper
1 venkelknol in dunne plakken
1,25 dl droge witte wijn
400 g tomaten uit blik, fijngehakt
250 g sint-jakobsschelpen
zout en peper
Crostini
3 el extra vergine olijfolie
1 ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, geperst
800 g tomaten uit blik
4 sneetjes ciabatta
Gebruik liefst zelfgetrokken visbouillon van graten en garnalenschillen. Doe dit in een grote pan en zet ze net onder water. Breng tegen de kook aan en schuim af. Doe er 1 kleine grofgehakte ui 1 grof gehakte wortel en de gehakte peterseliestelen bij. Houdt alles 20 minuten tegen de kook aan en zeef de bouillon door een natte doek. Er is 1, 5 l bouillon nodig.
Leg de inktvis plat neer met het vel naar boven en snijd hem diagonaal kruislings in,maar niet door. Snijd hem vervolgens diagonaal in repen.
Verhit de olie in een grote braad- of hapjespan en bak ui, selderij, wortel, knoflook en peterselie op laag vuur 5-6 minuten zacht, maar niet bruin.
Doe voor de pesto alle droge ingrediënten in een keukenmachine of blender en maal het fijn. Voeg geleidelijk de olijfolie toe tot je een smeuïge pesto gekregen hebt.
Verhit 2,5 el olijfolie in een (hapjes)pan bak de
ui en bleekselderij op een matig vuur tot ze zacht zijn en heel lichtbruin. Voeg
dan de mosselen en de witte wijn toe en doe de deksel op de pan. Stoom de
mosselen 2 - 3 minuten of totdat de schelpen open zijn.
Voeg de cayennepeper toe en maak het geheel af met peper en zout. Roer de venkel
erdoor en bak alles 2-3 minuten. Doe de witte wijn erbij en bak op hoger vuur
tot de wijn is opgenomen. Roer de tomaten en visbouillon toe en breng de saus
aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus oplaag vuur ca. 20 minuten
zachtjes stoven.
Doe de stukken vis en inktvis erbij en stoof ze 1 minuut. Voeg de sint-jakobsschelpen en garnalen toe en stoof alles nog 2 minuten.
Verhit de olijfolie en geperste knoflook in een grote koekenpan op matig vuur. Leg de stukken brood erin en bak beide zijden goudbruin.
Leg de crostini's in vier voorverwarmde kommen of borden. Schep de soep erover en serveer meteen.
Wijn: Pouilly Fumé
Commentaar van Joost:
Dit was erg lekker. Ik had de visbouillon al
eerder gemaakt van graten van tong en zeebaars en hem ingevroren. Ik heb de
crostini's er los bijgegeven om ze knapperig te houden. Het is een goed idee om
een flesje tabasco op tafel te zetten voor de liefhebbers.
Bron: Smakelijk Italië