Soep
4 personen

Italiaanse vissoep


Vissoep

1,5 l visbouillon

15 g peterselie

300 g stevige witvisfilets, b.v zeebaars, kabeljauw, mul

200 g inktvis (schoongemaakt, zodat je alleen het wit overhoudt)

12 grote garnalen

4 el olijfolie

1 ui, fijngehakt

 stengel bleekselderij, fijngehakt

1 wortel, fijngehakt

2 tenen knoflook

snufje cayennepeper

1 venkelknol in dunne plakken

1,25 dl droge witte wijn

400 g tomaten uit blik, fijngehakt

250 g sint-jakobsschelpen

zout en peper

 

Crostini

3 el extra vergine olijfolie

1 ui, fijngehakt

2 tenen knoflook, geperst

800 g tomaten uit blik

4 sneetjes ciabatta

 

 

Gebruik liefst zelfgetrokken visbouillon van graten en garnalenschillen. Doe dit in een grote pan en zet ze net onder water. Breng tegen de kook aan en schuim af. Doe er 1 kleine grofgehakte ui 1 grof gehakte wortel en de gehakte peterseliestelen bij. Houdt alles 20 minuten tegen de kook aan en zeef de bouillon door een natte doek. Er is 1, 5 l bouillon nodig.

 

Leg de inktvis plat neer met het vel naar boven en snijd hem diagonaal kruislings in,maar niet door. Snijd hem vervolgens diagonaal in repen.

Verhit de olie in een grote braad- of hapjespan en bak ui, selderij, wortel, knoflook en peterselie op laag vuur 5-6 minuten zacht, maar niet bruin.

 

Doe voor de pesto alle droge ingrediënten in een keukenmachine of blender en maal het fijn. Voeg geleidelijk de olijfolie toe tot je een smeuïge pesto gekregen hebt.

Verhit 2,5 el olijfolie in een (hapjes)pan bak de ui en bleekselderij op een matig vuur tot ze zacht zijn en heel lichtbruin. Voeg dan de mosselen en de witte wijn toe en doe de deksel op de pan. Stoom de mosselen 2 - 3 minuten of totdat de schelpen open zijn.
Voeg de cayennepeper toe en maak het geheel af met peper en zout. Roer de venkel erdoor en bak alles 2-3 minuten. Doe de witte wijn erbij en bak op hoger vuur tot de wijn is opgenomen. Roer de tomaten en visbouillon toe en breng de saus aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus oplaag vuur ca. 20 minuten zachtjes stoven.

Doe de stukken vis en inktvis erbij en stoof ze 1 minuut. Voeg de sint-jakobsschelpen en garnalen toe en stoof alles nog 2 minuten.

Verhit de olijfolie en geperste knoflook in een grote koekenpan op matig vuur. Leg de stukken brood erin en bak beide zijden goudbruin.

Leg de crostini's in vier voorverwarmde kommen of borden. Schep de soep erover en serveer meteen.

 

Wijn: Pouilly Fumé

 

Commentaar van Joost:

Dit was erg lekker. Ik had de visbouillon al eerder gemaakt van graten van tong en zeebaars en hem ingevroren. Ik heb de crostini's er los bijgegeven om ze knapperig te houden. Het is een goed idee om een flesje tabasco op tafel te zetten voor de liefhebbers.

Bron: Smakelijk Italië