Soep
4 personen

Heldere gemberbouillon met eendenborst


Ingrediënten:

1 stengel sereh (citroengras)
3 cm gemberwortel
1 sjalot
1 teentje knoflook
1 pot gevogeltefond (380 ml)
1 eetlepel Thaise vissaus
1 eetlepel limoensap
1 eendenborstfilet (ca. 200 g)
1 bosuitje
1/2 zakje verse koriander (à 15 g)
1-2 eetlepels olijfolie extra vierge met knoflook en chiliaroma

 

Voorbereiden
Citroengras in lengte halveren. Gember schillen en in plakjes snijden.

Sjalot en knoflook pellen en fijnhakken.

In pan pot fond met dezelfde hoeveelheid water aan de kook brengen.

Sereh, gember, sjalot, knoflook, vissaus en limoensap toevoegen.

Bouillon ca. 20 minuten op laag vuur, op vlamverdeler, laten trekken.

Bereiden
Met scherp mes vel van eendenborstfilet snijden. Filet in smalle reepjes snijden. Bosuitje schuin in ringen snijden. Korianderblad van steeltjes plukken. Rauwe eendenborst, bosuitje en koriander over 4 diepe borden verdelen. Bouillon door zeef in maatkan schenken. Hete bouillon in soepborden scheppen. Het vlees gaart zo in de bouillon. In elk bord beetje chiliolie druppelen.

 

We dronken er een Achterhoeks wijntje bij, een lekker lichte witte wijn van Kasteel Huis Bergh, van een Johanniterdruif. De fles was van 2009

 

Opmerking:

Ik heb de eendenborst op laten warmen in de oven op 60 graden, ingepakt in aluminiumfolie,  zodat de soep lekker heet blijft als je de bouillon over het vlees giet. De eendenborst blijft op die manier ook mooi rood.

 

 

Bron: Allerhande kaart 99466