Ingrediënten
6 grote uien
50 g boter
versgemalen peper
2 eetlepels bloem
4 eetlepels cognac (of rode
port, slijter)
1 1/2 liter runderbouillon
(van tablet)
2 takjes tijm (of 2
theelepels gedroogde tijm)
8 sneetjes stokbrood (Le
Champain of 4 sneetjes Pain de Campagne)
150 g geraspte Gruyère (kaas)
Voorbereiden
Uien pellen, halveren en in
dunne ringen snijden. In (soep)pan boter smelten en uiringen
zachtjes bakken, tot ui lichtbruin is. Regelmatig omscheppen.
Peper erboven malen en bloem erover strooien. Bloem op laag
vuur nog even meebakken, zodat bloem gaart zonder al te
bruin te worden. Cognac of port door ui roeren. Scheut
bouillon in pan schenken en goed doorroeren. Rest van
bouillon en tijmtakjes toevoegen en soep aan de kook brengen.
Soep op smaak brengen met zout en peper. Vuur laag draaien
en soep nog 20 min. zachtjes laten sudderen.
Bereiden
Ovengrill voorverwarmen.
Uiensoep eventueel opnieuw opwarmen en tijmtakjes
verwijderen. (Stok)brood onder grill aan beide zijden
lichtbruin roosteren. In zes ovenbestendige wijde soepkommen
beetje kaas doen en brood erop leggen. Dikke laag kaas
erover strooien. Soep op brood scheppen en kommen onder
grill zetten tot kaas gesmolten is en lichtbruin kleurt.
Uit:
Allerhande nr 1, 2005