Voorgerecht
4 personen

Gazpacho met geroosterde paprika


Met dit recept wilde ik de klassieke tomatengazpacho in een nieuw jasje steken. Hij krijgt veel meer smaak als je de paprika eerst bakt, omdat daarmee de natuurlijke zoetheid vrij­komt. Wanneer je een stukje rauwe paprika proeft, is dat nogal waterig van smaak. Maar als je paprika een tijdje bakt in olijfolie met wat kruiden, wordt de smaak veel intenser. De soep wordt met de tijd steeds beter, elke volgende dag datje hem eet, wordt hij alleen maar lekkerder (GR).

 

Ingrediënten:

3 grote rode paprika's

3 eetlepels olijfolie

4 sjalotjes, gesnipperd

1 takje verse tijm

1 klein laurierblaadje

1 teentje knoflook, uitgeperst

3 flinke takjes vers basilicum, inclusief de steeltjes

6 of 7 hete rijpe pruimtomaten, kleingesneden

800 ml tomatensap

zeezout en vers gemalen zwarte peper

100 ml slagroom

een paar druppels tabasco

1 eetlepel tomatenpuree

 

Snijd de paprika's in vieren, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in repen. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de sjalotjes met de tijm, het laurierblad en de knoflook zacht zonder dat ze verkleuren. Doe de paprika en het basilicum erbij en verwarm alles zo'n 5 minuten op hoog vuur tot de paprika zacht is. Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat alles onder af en toe roeren 10-15 minuten zachtjes doorkoken. Dit accentueert de smaak van de paprika, die wordt geweldig. Neem de pan van het vuur en voeg de tomaten toe met het tomatensap en zout en peper naar smaak. Laat alles bij voorkeur een nachtje staan. Verwijder alle kruiden en pureer de soep glad in een foodprocessor. Doe de slagroom erbij met de tabasco en tomatenpuree en laat de motor nog heel even draaien. Schenk de soep door een fijne zeef en proef of de smaak goed is. Laat de soep voor het serveren ijskoud worden.

Serveren met geroosterd brood (stokbrood)

 

Bron: Keukengeluk van Gordon Ramsey