Soepgerecht
4 personen

Frittatensuppe


Runderbouillon met eierpannenkoeken
Frittaten, het woord komt van het Italiaanse “frittata”, wat gebakken betekent. Veel verder gaat de vergelijking niet, want waar een Italiaanse “frittata” een baksel is dat het midden houdt tussen een omelet en een pizza, is een Oostenrijkse frittate heel simpelweg een eierpannenkoek, en dan in het bijzonder eentje die bedoeld is om in reepjes te worden gesneden om te worden geserveerd in een runderbouillon: de frittatensuppe.
Een echte Weense klassieker is het, deze Frittatensuppe, en onlosmakelijk verbonden met een ander al even geliefd klassiek Weens gerecht: de Tafelspitz, een fraai stuk rundvlees van het staartstuk van het rund, dat wordt gekookt in een grote pan met water, wortelgroenten, kruiden en wat botten. Het vlees, de Tafelspitz, wordt in schijven gesneden en opgediend met mierikswortel en bieslooksaus; de door het koken verkregen heerlijke bouillon wordt als voorafje opgediend, in de meeste gevallen met de frittaten, de reepjes eierpannenkoek, als garnering: de Frittatensuppe. deze traditionele Oostenrijkse Frittatensuppe maak je met:
 
Ingrediënten:
60 gr. bloem
2 eieren
1 stuk vet (buik)spek
1/8 liter melk (of koolzuurhoudend mineraalwater)
zout
bieslook
1 l. runderbouillon


De runderbouillon had Ivonne zelf getrokken door in een soeppan vol water paar runderschenkels, een ui en een winterwortel (groenten fijngesneden) en een eetlepel zout een uur of drie trekken te laten trekken. Na afkoelen wordt het vet eraf geschept, het vlees eruit gehaald en fijngesneden en wordt de bouillon in porties ingevroren. Een dergelijke pan vol soep is voldoende voor 6 porties bouillon (voor twee personen per portie).
Voor de frittatensoep meng je de bloem, de eieren en de melk samen met een snuf zout tot een dik beslag. Om de frittaten te bakken, bak je eerst het spek uit in een koekenpan. Zodra het voldoende vet heeft losgelaten haal je het er weer uit, en bak je de frittaten in het achtergebleven vet. Liever geen spek? Gebruik dan wat plantaardige olie.
 
Giet een lepel van het beslag in de koekenpan. Verdeel het gelijkmatig over de bodem en bak de eierpannenkoek aan beide zijden goudbruin. Ga zo door tot al het beslag op is. Laat de frittaten afkoelen en rol ze op. Snij ze in dunne repen. Verdeel de repen eierpannenkoek over 4
soepkommen en giet daar de hete runderbouillon overheen.
 
Bestrooi de frittatensuppe met bieslook. En dan allemaal meteen aan tafel, want soep moet heet zijn.


Bron: https://www.ajvar.nl/oostenrijkse_recepten/frittatensoep/