Soepgerecht
4 personen
Runderbouillon met eierpannenkoeken
Frittaten, het woord komt van het Italiaanse
“frittata”, wat gebakken betekent. Veel verder gaat de vergelijking niet, want waar een Italiaanse
“frittata” een baksel is dat het midden houdt tussen een omelet en een pizza, is een Oostenrijkse
frittate heel simpelweg een eierpannenkoek, en dan in het bijzonder eentje die bedoeld is om in reepjes
te worden gesneden om te worden geserveerd in een runderbouillon: de frittatensuppe.
Een echte Weense klassieker is het, deze
Frittatensuppe, en onlosmakelijk verbonden met een ander al even geliefd klassiek Weens gerecht: de
Tafelspitz, een fraai stuk rundvlees van het staartstuk van het rund, dat wordt gekookt in
een grote pan met water, wortelgroenten, kruiden en wat botten. Het vlees, de Tafelspitz, wordt
in schijven gesneden en opgediend met mierikswortel en bieslooksaus; de door het koken verkregen
heerlijke bouillon wordt als voorafje opgediend, in de meeste gevallen met de frittaten, de reepjes
eierpannenkoek, als garnering: de Frittatensuppe. deze traditionele Oostenrijkse Frittatensuppe
maak je met:
Ingrediënten:
60 gr. bloem
2 eieren
1 stuk vet (buik)spek
1/8 liter melk (of koolzuurhoudend
mineraalwater)
zout
bieslook
1 l. runderbouillon
De
runderbouillon had Ivonne zelf getrokken door in een soeppan vol water paar
runderschenkels, een ui en een winterwortel (groenten fijngesneden) en een
eetlepel zout een uur of drie trekken te laten trekken. Na afkoelen wordt het
vet eraf geschept, het vlees eruit gehaald en fijngesneden en wordt de bouillon
in porties ingevroren. Een dergelijke pan vol soep is voldoende voor 6 porties
bouillon (voor twee personen per portie).
Voor de frittatensoep meng je de bloem, de eieren en
de melk samen met een snuf zout tot een dik beslag. Om de frittaten te bakken,
bak je eerst het spek uit in een koekenpan. Zodra het voldoende vet heeft
losgelaten haal je het er weer uit, en bak je de frittaten in het achtergebleven
vet. Liever geen spek? Gebruik dan wat plantaardige olie.
Giet een lepel van het beslag
in de koekenpan. Verdeel het gelijkmatig over de bodem en bak de eierpannenkoek
aan beide zijden goudbruin. Ga zo door tot al het beslag op is. Laat de
frittaten afkoelen en rol ze op. Snij ze in dunne repen. Verdeel de repen
eierpannenkoek over 4
soepkommen en giet daar de hete runderbouillon overheen.
Bestrooi de frittatensuppe
met bieslook. En dan allemaal meteen aan tafel, want soep moet heet zijn.
Bron:
https://www.ajvar.nl/oostenrijkse_recepten/frittatensoep/