Soep
4 personen

Aspergesoep met verse kaascroutes


Soep

250 gram groene en circa 4oo gram witte asperges (onderkant bijgesneden en geschild)

Olijfolie

1 Ui, fijngesneden

1 kleine wortel, fijngesneden

20 gram boter

Verse Tijm aan 3 tot 4 takjes

1 liter bouillon

 

Croutes

1 dun stokbrood of Ciabatta

2 tenen knoflook

100 gram zachte geitenkaas

1 eetlepel mascarpone

 

Bereiden:

Snijd van 12 groene asperges de punten af (4 -5 cm). Verder alle asperges klein snijden. Verhit olie en smoor de ui en wortel 5 minuten. Laat dan boter in dezelfde pan smelten en voeg alle stukjes asperge toe + takjes tijm. 5 minuten op middelmatig vuur, dan 15 minuten smoren op zacht vuur met deksel erop. Bouillon toevoegen en slechts 5 minuten zachtjes doorkoken. Check of asperges gaar zijn. Verwijder Tijm. Pureer alle groente in de pan en druk hem door een zeef. Breng op smaak met zout en peper. Blancheer de 12 aspergepunten 2 minuten in kokend water met een scheut witte wijn, onderdompelen in koud water en apart houden.

Croutes: snijd het brood heel dun (1 cm) en wrijf beide kanten in met knoflook en olie. Verhit pan en rooster brood krokant, laat uitlekken op keukenpapier. Meng de kaas en mascarpone met wat peper en zout en bestrijk de croutes ermee.

Breng de soep op temperatuur en evt opnieuw op smaak. Leg er 3 croutes op en de aspergepunten.

 

Bron: Gordon Ramsay ‘creaties van een meesterchef’