Bij- of hoofdgerecht
10 personen
Rijstsalade met noten en gedroogde cranberry
Een mooi recept van Ottolenghi. Het is even werk maar het was superlekker. De dag erna nog een fijn lunchgerecht van gemaakt. De salade is normaal gesproken met gedroogde zure kersen maar die kon ik niet vinden. Ik heb er gedroogde cranberrys voor genomen.
Ingrediėnten
150 gram wilde rijst
220 gram basmatirijst
80 milliliter olijfolie
100 gram quinoa
60 gram amandelen in het vlies,
grofgehakt
60 gram pijnboompitten
60 milliliter zonnebloemolie
2 middelgrote uien, in dunne ringen
(320 gram)
30 gram peterselie, grofgesneden
20 gram basilicum, grof gesnipperd
10 gram dragon, grofgehakt
40 gram rucola
80 gram gedroogde zure kersen of
morellen (gedroogde cranberry als vervanger)
60 milliliter citroensap, plus de
geraspte schil van 1 citroen
2 tenen knoflook, geperst
zout
zwarte peper
Doe de wilde rijst in een
middelgrote pan, overgiet hem royaal met water, breng het aan de kook en laat de
rijst op laag vuur 35 minuten koken tot hij gaar maar nog stevig is. Giet de
rijst af, spoel hem onder de koude kraan en laat hem drogen.
Vermeng de Basmatirijst met 1 eetlepel olijfolie en ½
theelepel zout. Doe de rijst in een middelgrote pan met 330 milliliter kokend
water, sluit de pan en kook de rijst 15 minuten op zo laag mogelijk vuur. Neem
de pan van het vuur, leg er een theedoek over, zet het deksel er weer op en laat
de rijst in 10 minuten gaar stomen. Haal deksel en theedoek van de pan en laat
de rijst koud worden.
Breng in een kleine pan water aan de kook en doe de quinoa erin. Kook de quinoa
9 minuten, giet hem af in een fijne zeef, spoel hem onder de koude kraan en zet
opzij.
Doe de amandelen
en pijnboompitten in een kleine pan met 1 eetlepel zonnebloemolie en een snuf
zout. Bak ze 5 minuten onder regelmatig roeren op halfhoog tot laag vuur. Schud
zodra de pijnboompitten gaan kleuren alles op een bord en zet het opzij.
Verhit de zonnebloemolie in een grote sauteerpan en
doe de uien erin samen met ¼ theelepel zout en wat versgemalen zwarte peper.
Fruit ze regelmatig omscheppend 5 - 8 minuten op hoog vuur tot de uiringen deels
zacht en deels krokant zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Doe alle granen in een mengkom met alle kruiden, de
rucola, gefruite uien, noten en zure kersen. Voeg het citroensap, de rasp,
overgebleven olijfolie, knoflook, ½ theelepel zout en een beetje peper toe. meng
alles goed en laat de salade voor het serveren nog 10 minuten intrekken.