Voorgerecht
4 personen

Pesto Rijst Salade


225 ml arboriorijst

1 portie zelfgemaakte pesto

450 ml kokende groentebouillon

Sap van 1 citroen

4 bosuitjes, fijngehakt

2 eetlepels olijfolie (extra vergine)

wat verse basilicum

geschaafde parmezaanse kaas

zout en versgemalen peper

Meet 225 ml arboriorijst (of een andere risottorijst) af in een (glazen) maatbeker. Voeg ¼ van de zelfgemaakte pesto toe en roer tot alle rijstkorrels bedekt zijn. Giet de rijst in een lage pan (hapjespan bv). Giet de kokende bouillon in de maatbeker en vervolgens bij de rijst. Roer met een houten lepel, breng aan de kook, voeg zout naar smaak toe en laat de rijst vervolgens op een laag vuur 20 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Voeg vervolgens de rest van de pesto toe, het sap van de citroen (ik gebruikte een halve) en peper en zout naar smaak.
Decoreer met gescheurde blaadjes verse basilicum, de bosuitjes en geschaafde parmezaanse kaas.

Dit gerecht kan ook heel goed koud gegeten worden, voeg dan de drie laatste ingrediënten pas toe vlak voor het opdienen.

Recept uit ‘Zomerkookboek’ van Delia Smith

Pesto

50 g basilicumblaadjes

1 grote teen knoflook

1 eetlepel pijnboompitten

6 eetlepels goede olijfolie extra vergine

25 geraspte pecorino (evt. parmezaanse kaas)

zout

Doe de eerste vier ingrediënten en wat zout in een foodprocessor of blender en maal alles fijn.
Roer vervolgens de geraspte kaas door het mengsel.
N.B. 50 g basilicumblaadjes is heel erg veel basilicum!!

Recept uit ‘Zomerkookboek’ van Delia Smith