Nagerecht
4 personen

Zwanenmeer


Ingrediënten

Soezen

125 ml water

¼ tl zout

50 g boter

75 g bloem

2 grote eieren

 

Vanille ijs

Slagroom

Rood fruit (aardbeien, bessen, bramen, frambozen e.d.)

 

Verwarm de oven goed voor op 200 oC. Bekleed een bakplaat met bakvast papier of een siliconen matje.

Breng het water met het zout aan de kook en voeg vervolgens de boter toe. Laat doorkoken tot de boter gesmolten is. Voeg dan de bloem in één keer toe en roer snel op een matig vuur tot het geheel een samenhangende bal vormt. Doe het deeg over in een beslagkom en laat 2-3 minuten rusten. Voeg dan één voor één de eieren toe. Roe na het toevoegen van ieder ei goed tot het helemaal is opgenomen en het deeg weer een geheel vormt.

Doe het deeg in een spuitzak met een grote gekartelde of gladde opening.

Spuit vier (of vijf) niet te grote soezen op de bakplaat. Maak ze desgewenst een beetje ovaal zodat de zwanen later ook niet rond zullen zijn. Houd voldoende deeg over om later nog vier zwanenhalzen te kunnen spuiten. Bak de soezen in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten. Open de ovendeur de eerste 15 minuten niet! De soezen moeten lichtbruin zijn. Laat de soezen even afkoelen op een rooster.

 

Spuit intussen de zwanenhalzen op de bakplaat. Spuit een groot cijfer ‘2’. Maak voor alle zekerheid liever een paar halzen extra. Bak de halzen 10-15 minuten. Snijd de soezen horizontaal doormidden. Dit gaat het beste met een broodmes als de soezen nog warm zijn. Snijd vervolgens de bovenste helft verticaal doormidden (dit worden de zwanenvleugels).

Vul vlak voor het opdienen de onderste helft van de soezen met een klein bolletje ijs en schep of spuit daarop een ruime hoeveelheid stijf geklopte slagroom. Leg de twee vleugels op de slagroom. De zwaan wordt mooier als je daarbij rechts en links verwisselt. Steek tenslotte de ‘twee’ in het ijs zodat de zwaan een hals krijgt (zie foto).

Leg op ieder bord een zwaan. Garneer met rode vruchten. Bestrooi het geheel desgewenst met poedersuiker voor een winterse sfeer.

 

Als je een echt ‘meer’ wilt maken zou je (liefs zelfgemaakte) vanillevla kunnen gebruiken waarin je de zwaan laat zwemmen. Soezen zijn het lekkerst als je zo snel mogelijk na het bakken serveert. Ze zijn dan nog knapperig.

 

Recept: gebaseerd op een basisrecept in “Bakken, de eigentijdse keuken”, uitgeverij Schuyt en Co.