Nagerecht

Zoethoutcustardjes met kokos-limoen-meringue en pruimen


Ingredienten

300 ml slagroom
150 ml volle melk
3 (zachte) zoethoutstengels
5 eierdooiers
70 gram suiker
1/2 theelepel vanille extract
1/2 eetlepel gerapste zoethout
8 tot 12 kleine pruimen op sap
Kokos limoen:
2 eitwitten op kamertemperatuur
mespunt zout
115 gram kristalsuiker
1 theelepel limoenrasp
60 gram kokosrasp, licht geroosterd

Let begin dag van tevoren of in de ochtend! Doe de slagroom, melk en zoethout in een steelpan en breng aan de kook. Kook 10 tot 15 minuten tot de zoethout wat uit elkaar begint te vallen. Haal van het vuur een laat nog 15 minuten trekken. zeef het mengsel in een kom en haal het zoethout eruit

Verwarm de oven op 160 graden. Klop de eierdooiers, suiker, vanille en zoethoutpoeder tot een glad mengsel en klop dit langzaam door het (lauw)warme slagroommengsel. zeef opnieuw en doe in 4 ovenschaaltjes. Zet die in een braadslee gevuld met warm water. Bak 50 minuten in de oven tot ze stevig zijn en de bovenkant droog is. Haal ze voorzichtig uit het water en laat nog 30 minuten afkoelen. Dek ze vervolgs af en plaats ze minimaal 8 uur (of een hele nacht) in de koelkast. 
Verwarm voor de meringue de oven voor op 120 graden. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop op de hoogste stand. Voeg er geleidelijk de suiker aan toe. Klopt totdat er mooie 'pieken' te maken zijn van het inmiddels stijve eiwit. Spatel de limoemrasp en kokos erdoor. Maak nu 1 meringue tegelijk door 1 kleine eetlepel op de bakplaat te leggen en deze een klein beetje aan te drukken. Hou ruimte tussen de meringues. Bak in totaal 20 minuten tot ze droog aanvoelen. Laat afkoelen in de oven met de deur op een kier. 
Serveer op elk van de custards 2 kleine pruimen en geef er wat meringues bij.