Nagerecht
4 personen

Zacht winterfruit en gedroogde vruchten met specerijen


Ingrediënten:

2 goudrenetten, geschild, in vieren gesneden

2 dl versgeperst sinaasappelsap

1 tl kardemomzaad

1 tl nootmuskaat

3 kruidnagelen

1 vanillestokjes, in de lengte gehalveerd

4 gedroogde abrikoZen

4 gedroogde pruimen, ontpit

4 gedroogde vijgen

1 sinaasappel, met schil, in halve dikke plakken

1 citroen, met schil, in dikke plakjes

2 handperen (bijv. Conférence), geschild en in vieren gesneden

1 banaan, in dikke schijfjes

het sap van 1 citroen, gezeefd

2 tl suiker (of meer, als je dat lekker vind)

 

Breng appelparten in een grote roestvrijstalen of geëmailleerde pan met sinaasappelsap, specerijen en zoveel water dat de appel onderstaat, tegen de koók aan. Pocheer de appels in ± 20 min. zachtjes. Voeg in de tussentijd beetje bij beetje de overige vruchten toe, eerst het gedroogde fruit, dan de citrusvruchten en tot slot de stukjes peer en banaan. Voeg zonodig nog wat kokend water toe. Laat het afkoelen en roer het citroensap erdoor. Verdeel het fruit over schaaltjes of glazen.

Kook het pocheervocht een beetje in en voeg suiker toe (naar smaak). Koel het vocht tot lauwwarm en giet het over het fruit.

 

Bron: Tip Culinair: Uitnodigend koken, Trish Deseine