Nagerecht
4 personen

Warme vijgen met mascarponemousse


 

Ingrediënten:

1 vanillestokje, opengesneden

50 ml melk

2 blaadjes gelatine. geweekt

200 g mascarpone

2 + 3 eiwitten

50 g suiker

80 g poedersuiker

80 g zachte boter

60 g bloem

4 grote vijgen. gehalveerd

4 el crème de cassis [likeur)

4 honing

 

 

Schraap het merg uit het vanillestokje en doe het merg in de melk. Verwarm de melk 30 seconden in de magnetron op vol vermogen. Knijp de gelatine goed uit, los op in de warme melk en meng door de mascarpone.  Klop intus­sen 2 eiwitten stijf in een vetvrije kom - let op, er mag geen spatje eigeel in het eiwit komen - en voeg al kloppend lepel voor lepel suiker toe. Meng de mascarpone met het stijfgeslagen eiwit en verdeel over 4 bakjes. Laat opstijven.

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de poedersuiker in een keukenmachine met de boter, 3 eiwitten, bloem en een mespunt zout. Strijk het beslag dun uit op bakpapier en bak 5 minuten. Laat afkoelen en breek in stukjes.

Verwarm de oven voor op 110oC. Doe de vijgen in een ovenschaal en besprenkel met créme de cassis en honing. Laat 6 minuten warmen. Serveer de vijgen met de mascarponemousse waarin stukjes koek zijn gestoken, Lekker met zwartebessen-, aardbeien of pruimenijs en munt.

 

Bron: Topkoks voor thuiskoks 5, Jaap lstha en Heleen lstha-Koeslag

Opmerking:
Bij het maken van de koekjes moest ik iets afwijken van het recept. De plak was na 5 minuten niet mooi bruin, ik heb het in totaal 12 minuten laten bakken. In eerste instantie op vetvrij bakpapier maar die bleef aan de koek kleven. Toen heb ik het nog een keer gemaakt maar met een siliconen bakmat. Dat ging beter.