Nagerecht
4 personen
Warme vijgen met mascarponemousse
Ingrediënten:
1 vanillestokje, opengesneden
50 ml melk
2 blaadjes gelatine. geweekt
200 g mascarpone
2 + 3 eiwitten
50 g suiker
80 g poedersuiker
80 g zachte boter
60 g bloem
4 grote vijgen. gehalveerd
4
el crème de cassis [likeur)
4 honing
Schraap het merg uit het vanillestokje en doe het merg in
de melk. Verwarm de melk 30 seconden in de magnetron op vol vermogen. Knijp de
gelatine goed uit, los op in de warme melk en meng door de mascarpone.
Klop intussen 2 eiwitten stijf in een vetvrije kom - let op, er mag geen
spatje eigeel in het eiwit komen - en voeg al kloppend lepel voor lepel suiker
toe. Meng de mascarpone met het stijfgeslagen eiwit en verdeel over 4 bakjes.
Laat opstijven.
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de poedersuiker in
een keukenmachine met de boter, 3 eiwitten, bloem en een mespunt zout. Strijk
het beslag dun uit op bakpapier en bak 5 minuten. Laat afkoelen en breek in
stukjes.
Verwarm de oven voor op 110oC. Doe de vijgen in een
ovenschaal en besprenkel met créme de cassis en honing. Laat 6 minuten warmen.
Serveer de vijgen met de mascarponemousse waarin stukjes koek zijn gestoken,
Lekker met zwartebessen-, aardbeien of pruimenijs en munt.
Bron: Topkoks voor thuiskoks 5, Jaap lstha en Heleen
lstha-Koeslag
Bij het maken van de koekjes moest ik
iets afwijken van het recept. De plak was na 5 minuten niet mooi bruin, ik heb
het in totaal 12 minuten laten bakken. In eerste instantie op vetvrij bakpapier
maar die bleef aan de koek kleven. Toen heb ik het nog een keer gemaakt maar met
een siliconen bakmat. Dat ging beter.