Nagerecht
4 personen

Warm gebak met hele citroen en amandelen, verse frambozen


Ingrediënten
3 citroenen
4 eieren
175  basterdsuiker
¼ tl bakpoeder
175 g gemalen amandelen
Verse frambozen
Geklopte slagroom


Boen de citroenen schoon met handwarm water. Doe ze in een pan en voeg water toe tot ze helemaal onder staan. Breng het water aan de kko en laat het geheel minimaal 1 uur koken. Haal de citroenen uit het water en bewaar 100 ml van de vloeistof waarin ze gekookt zijn. Snijd de citroenen in vieren en verwijder de pitjes. Doe de citroenen samen met 100 ml van het kookwater in een foodprocessor of blender en laat draaien tot je een dikke puree krijgt. Zeef de puree. En laat hem afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 oC.
Klop de eieren en de suiker met een elektrische mixer tot je een dikke sabayon krijgt. Dit duurt 6 – 8 minuten! Voeg het bakpoeder toe aan de gemalen amandelen en wrijf het mengsel tussen je vingers om een glad mengsel te krijgen. Voeg de citroenpuree toe aan de sabayon en vervolgens de amandelen. Klop dit langzaam gedurende 1 minuut. Hierdoor verdwijnt wat lucht. Hierdoor rijst het baksel niet teveel in de oven.
Lepel het mengsel in de goed beboterde vorm of individuele vormpjes. Je kunt hiervoor b.v. bakringen gebruiken. Bekleed je bakplaat dan wel met bakpapier of gebruik een teflon matje. Zet de vormpjes in de voorverwarmde oven en bak ze gedurende 30 – 35 minuten (als je een of meer grote vormen gebruikt 45 – 50 minuten). Haal ze uit de oven en laat ze in de vormpjes afkoelen.
Je kunt dit eventueel eerder doen en het gebak in een luchtdicht afgesloten bak bewaren gedurende enkele dagen. Warm ze dan op in de magnetron als je ze warm wilt serveren.
Zet de ‘gebakjes’ met de platte onderkant naar boven op het bord. Strooi een laagje poedersuiker op de bovenkant en gebruik een gasbrander (crème brulee brander) om de suiker te karamelliseren. Maak zo minstens drie laagjes. Spuit een toef slagroom op het gebak en schik er frambozen omheen.

Recept: Gary Rhodes; “ At the the Table”


Commentaar van Joost:
Dit is een bijzonder nagerecht. Door de hele citroen inclusief schil te gebruiken krijg je een aparte, ietwat bittere smaak. .
De hoeveelheden in dit recept kun je voor vier personen halveren. Maar je kunt dit heel goed een weekje bewaren, dus….