Nagerecht
4 personen
Warm gebak met hele citroen en amandelen, verse frambozen
Ingrediënten
3 citroenen
4 eieren
175 basterdsuiker
¼ tl bakpoeder
175 g gemalen amandelen
Verse frambozen
Geklopte slagroom
Boen de
citroenen schoon met handwarm water. Doe ze in een pan en voeg water toe tot ze
helemaal onder staan. Breng het water aan de kko en laat het geheel minimaal 1
uur koken. Haal de citroenen uit het water en bewaar 100 ml van de vloeistof
waarin ze gekookt zijn. Snijd de citroenen in vieren en verwijder de pitjes. Doe
de citroenen samen met 100 ml van het kookwater in een foodprocessor of blender
en laat draaien tot je een dikke puree krijgt. Zeef de puree. En laat hem
afkoelen.
Verwarm de
oven voor op 180 oC.
Klop de eieren en de suiker met een elektrische mixer tot je een dikke sabayon
krijgt. Dit duurt 6 – 8 minuten! Voeg het bakpoeder toe aan de gemalen amandelen
en wrijf het mengsel tussen je vingers om een glad mengsel te krijgen. Voeg de
citroenpuree toe aan de sabayon en vervolgens de amandelen. Klop dit langzaam
gedurende 1 minuut. Hierdoor verdwijnt wat lucht. Hierdoor rijst het baksel niet
teveel in de oven.
Lepel
het mengsel in de goed beboterde vorm of individuele vormpjes. Je kunt hiervoor
b.v. bakringen gebruiken. Bekleed je bakplaat dan wel met bakpapier of gebruik
een teflon matje. Zet de vormpjes in de voorverwarmde oven en bak ze gedurende
30 – 35 minuten (als je een of meer grote vormen gebruikt 45 – 50 minuten). Haal
ze uit de oven en laat ze in de vormpjes afkoelen.
Je kunt dit eventueel eerder
doen en het gebak in een luchtdicht afgesloten bak bewaren gedurende enkele
dagen. Warm ze dan op in de magnetron als je ze warm wilt serveren.
Zet de ‘gebakjes’ met de platte onderkant naar boven
op het bord. Strooi een laagje poedersuiker op de bovenkant en gebruik een
gasbrander (crème brulee brander) om de suiker te karamelliseren. Maak zo
minstens drie laagjes. Spuit een toef slagroom op het gebak en schik er
frambozen omheen.
Recept: Gary Rhodes; “ At the the Table”
Commentaar van Joost:
Dit is een bijzonder nagerecht. Door de hele
citroen inclusief schil te gebruiken krijg je een aparte, ietwat bittere smaak.
.
De
hoeveelheden in dit recept kun je voor vier personen halveren. Maar je kunt dit
heel goed een weekje bewaren, dus….