Nagerecht
4 personen
Verloren krentenbrood en café glacé met karamelnoten
Ingrediënten
4 sneetjes krentenbrood (+/ 2 cm dik)
3 eieren
1 dl melk
1 dl room
20 g vanillesuiker (ik heb één stokje
gebruikt)
1 vanillestokje
1 snuifje kaneelpoeder
boter (enkele klontjes)
100 g notenmix
75 g suiker (ik heb 35g suiker
gebruikt)
6 dl vanille-ijs
1 extra sterke koffie (espresso)
40 g rozijnen
1 scheutje bruine rum (ik gebruikte
strohrum)
Koop een bij voorkeur ongesneden krentenbrood bij de
bakker. Voor het verloren brood kan je dan extra dikke sneden gebruiken.
Doe de rozijntjes in een schaal en geef ze een bad van
rum. Laat de rozijnen een uurtje wellen in de drank.
Het ijs en de nootjes
Zet een klein kopje extra-extra-sterke koffie. Stop
zoveel mogelijk aroma in zo weinig mogelijk koffie. Laat het kopje troost
afkoelen.
Hak de noten
grof met een scherp koksmes. Vermijd om de noten te malen in een hakmolen.
Zet een vlakke bakplaat klaar en leg er een bakmatje
op of een vel bakpapier.
Strooi de suiker in een pan, samen met een scheutje
water. Brand er een matig vuur onder.
Laat de suiker smelten en licht goudgeel
karameliseren. Strooi de gehakte noten in de gloeiend hete suiker en roer even.
Giet het hele kleverige zaakje op de bakmat. Laat de ‘koek’ van suiker en
nootjes volledig afkoelen. Tip: Giet water in je pan zodat de suikerresten niet
aanbranden. Dan kan je ze ook makkelijker schoonmaken.
Hak de gekarameliseerde nootjes in kleine stukken. Die
mogen gerust ongelijkmatig zijn.
Schep het (harde) vanilleijs in een mengschaal en
schenk er de koude sterke koffie bij. Meng het plasje sterke koffie doorheen het
ijs.
Meng de rozijnen
door het ‘café-glacé’-ijs. Meng ook de helft van de karamelnoot door het ijs.
(Bewaar de rest om er de borden mee af te werken, of eet ze als snoepje.)
Plaats het halfzachte ijsmengsel opnieuw in de
diepvriezer en laat het opstijven. Reken hiervoor toch minstens een uur.
Afwerking
Neem een ruime mengschaal en breek er de eieren in.
Schenk er de room en de melk bij. Kluts alles grondig.
Snij een malse vanillestok overlangs in twee en
schraap er alle zwarte zaadjes uit. Doe de vanille in het eiermengsel, samen met
een snuifje kaneel en wat vanillesuiker.
Snij toasten van krentenbrood die zo’n 2 centimeter
dik zijn. De buitenste broodkorst gebruik je niet. Snij ook het grootste deel
van de korstjes van elke snee brood.
Smelt een flinke klont boter in een (kleinere)
braadpan op een matig vuur.
Sop elke dikke snee krentenbrood in het eiermengsel en
leg het brood in de bruisende boter. Bak het verloren brood goudbruin langs de
beide zijden. (Bedek het oppervlak van de pan zoveel mogelijk met verloren
brood, om te vermijden dat de boter snel verbrandt.)
Leg het gebakken brood even op een vel keukenpapier.
Laat de overtollige boter weglekken.
Serveer iedereen een warme snee verloren krentenbrood
en leg er een bol café-glacéijs met rozijntjes bovenop. Werk elk bord af met wat
gehakte gekarameliseerde nootjes.
Bron: Dagelijksekost.be