Nagerecht
4 personen
Trifle van rood fruit, mascarpone en chocolade
Ingredienten:
450 g rood fruit (bevroren)
200 g suiker
1 limoen
2 eieren
250 g mascarpone
1 vanillestokje
Zet een kookpot op een matig
vuur en strooi er de diepgevroren rode vruchten in. Schep er de helft van de
suiker bij en knijp ook het limoensap in de pot. Laat het fruit 10 minuten
opwarmen en pruttelen.
Giet daarna het warme fruit door een zeef, en vang het vruchtensap op. Hou het
uitgelekte rood fruit apart. Laat het fruit en het sap afkoelen. Neem een ruime
mengschaal en doe er de andere helft van de suiker in.
Scheid de eieren en hou het eiwit opzij. Doe de
dooiers bij de suiker en begin meteen te kloppen met de garde. Ga door tot je
een ‘ruban’ krijgt, zo’n bleke romige massa, waarin de suiker helemaal is
opgelost.
Schep er de
mascarpone bij en blijf kloppen tot de Italiaanse kaas door de ruban gemengd is.
Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap met een mespunt zoveel mogelijk
zaadjes uit de peul. Meng de vanille door het mascarponemengsel.
Giet het eiwit in een diepe metalen of glazen
mengschaal. Let erop dat de schaal schoon en vetvrij is. Klop de eiwitten op tot
een stevig schuim. Spatel het opgeklopte eiwit rustig en geduldig onder het
mascarponemengsel, waardoor je een mousse krijgt.
Doe de koekjes in een vijzel en verkruimel ze. Er
mogen sowieso nog brokjes koek in achterblijven. (Je kunt de koekjes ook heel
kort blenden.)
Werk in
een hele reeks laagjes. Schep in elk glas een laagje van het uitgelekte rood
fruit. Lepel daarbovenop een deel mascarponemousse. Strooi een laag verbrokkelde
koekjes op de mousse, en lepel daarover een beetje van het gezeefde vruchtensap.
Rasp een laagje chocolade over de koekjes met sap.
Herhaal de routine nog eens: rood fruit,
mascarponemousse, koekjeskruimels, vruchtensap en chocolade.
Bron: dagelijkse kost.be