Hoofdgerecht
5 personen

Tarte Tatin met ananas, abrikoos en gember


Ingrediėnten:

60 g boter

80 g witte basterdsuiker

2 eierdooiers

125 g zelfrijzend bakmeel

40 ml slagroom

450 g uitgelekte ananasschijven (blik)

1 gekonfijte abrikoos in dunne schijfjes

1 el gehakte, gekonfijte gember

 

Caramel:

60 g boter

75 g suiker

 

1 Oven voorverwarmen op 210 °C (gasoven: 190 °C). Met een mixer boter en suiker licht en romig slaan. De eierdooiers toevoegen, slaan tot het mengsel glad is. Met een metalen lepel de gezeefde bloem erdoor scheppen. Het mengsel op een met bloem bestoven werkvlak voorzichtig soepel kneden. In plasticfolie wikkelen en 20 min. in de koelkast leggen.

2 Voor de karamel: op laag vuur boter en suiker verhitten tot de boter is gesmolten. Aan de kook brengen, vuur laag zetten en al roerend 2 min. tegen de kook aan houden, tot het mengsel glad, dik en goudkleurig is.

Van het vuur afnemen, even laten afkoelen en de slagroom erdoor roeren. (Als zich klontjes vormen, het mengsel voorzichtig verwarmen.) De karamel over de bodem van een taartvorm van 20 cm gieten.

3 De plakken ananas op de karamel schikken. Daarop de gekonfijte abrikoos en de gember. Deeg uitrollen tot een lap van 24 cm en die over de ananas leggen, aan de rand instoppen. De vorm op een ovenrooster zetten. 20 min. bakken, tot het deeg goudbruin is. Uit de oven halen; met een mes van de rand losmaken. Voorzichtig keren en meteen serveren.

 

Bron: Zoete en hartige taarten van Anne Wilson