Nagerecht
4 personen

Snelle rabarbertaart met mascarponecrème


Ingrediënten:

Rabarber:

5-6 stengels rabarber

Bruine basterdsuiker

Taart:

4 plakjes bladerdeeg of een rol vers bladerdeeg uit de supermarkt

Mascarpone crème:

250 g mascarpone

2 grote eieren

2 el bruine basterdsuiker

vanillesuiker of vanille extract

 

Snijd de schoongemaakte rabarber in stukken van ca. 15 cm (of pas de lengte aan de grootte van de plakjes bladerdeeg aan). Leg ze op een bakplaat (bekleed met bakpapier of siliconenmatje) en strooi er bruine basterdsuiker over. Hoe meer hoe minder zuur het resultaat zal zijn. Voeg ook een half theekopje water toe.
Plaats het geheel in een voorverwarmde oven van 200 oC gedurende 1 - 15 minuten of tot je met een punt van een mes voelt dat de rabarber gaar is. Laat afkoelen en laat de rabarber uitlekken. Bewaar het vocht! Dit alles kan (lang) van tevoren.

 

Verwarm de oven voor de taart voor op 220 oC.

Als je vers bladerdeeg gebruikt, snijd het deeg dan in 4 rechthoekige plakken. Rol het eventueel iets dunner uit.

Gebruik een scherp mes om iedere plak op 1,5 cm van de omtrek licht in te snijden, maar zorg ervoor dat je het deeg niet doorsnijdt. Plaats de plakken deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier of een siliconenmatje.
Leg op ieder plak 3 (of 4) stukken rabarber. Bestrijk de randen van het deeg met het overgebleven kookvocht van de rabarber. Bak het geheel gedurende ca. 20  minuten tot het deeg goudbruin en gerezen is.

Klop intussen de eierdooiers en de suiker in een kom gedurende enige tijd, totdat ze goed gemengd zijn. Klop er de mascarpone doorheen totdat het geheel de kleur van custard heeft. Klop er de vanillesuiker of het vanille extract doorheen. Klop in een andere kom de eiwitten zeer stijf (dat lukt alleen in een schone kom en met een schone garde). Schep tenslotte de eiwitten voorzichtig door het mascarpone mengsel.

Serveer de mascarpone crème met de warme rabarber taartjes.

 

Recept: Nigel Slater (BBC: Nigel Slater's Simple Suppers)

 

Commentaar van Joost:

Heerlijk en simpel. Ik vond zelf de rabarber nog erg zuur, maar mijn disgenoten vonden dat juist erg lekker met de zoete mascarpone crème. Waarschijnlijk blijft er fors wat mascarpone crème over. Heerlijk de volgende dag op vers fruit!