Nagerecht
4 personen
Ingrediënten
2 sinaasappels
225 g basterdsuiker
6 eieren
250 g amandelmeel
4 el geschaafde amandelen
50 g basilicum
50 ml water
50 g basterdsuiker
150 ml slagroom
1 vanillestokje
Boen de
sinaasappels schoon met warm water en doe in een steelpan met kokend water. Laat
ze 45 – 60 minuten heel zachtjes koken tot ze erg zacht zijn. Haal de pan van
het vuur en laat de sinaasappels in het water afkoelen.
Vet een springvorm van 23 cm in. Verhit de oven voor
op 180 oC.
Haal de
afgekoelde sinaasappels uit het water en snijd ze in grove stukken (met schil en
al!).
Doe 450 g
sinaasappel in een foodprocessor en hak fijn. Voeg de suiker, de eieren en het
amandelmeel toe en laat de machine draaien tot je een glad mengsel hebt.
Doe het mengsel in de springvorm en strooi er de
geschaafde amandelen over.
Bak in de oven gedurende 25 minuten, dek dan losjes
af met aluminiumfolie en bak nog 25 – 35 minuten tot de cake gaar is (controleer
met een breinaald of saté stokjes).
Haal de cake uit de vorm en laat hem afkoelen.
Verhit intussen de basilicum samen met de 50 g suiker
en 50 ml water in een steelpannetje gedurende 2 minuten. Pureer het geheel dan
met de staafmixer en zeef het. Laat dan afkoelen.
Klop de slagroom met de vanillezaadjes in een kom tot
het zachte pieken stadium. Spatel er dan de basilicumsiroop door.
Serveer punten cake met een schep basilicum room.
Recept: James Martin
(BBC Saturday Kitchen)
Commentaar van Joost:
Lekker en het kost niet veel tijd!
Amandelmeel kun je o.a. kopen bij de Jumbo. Je kunt het ook zelf maken door
geschaafde amandelen (samen met de suiker) te malen in een foodprocessor.