Nagerecht
4 personen

Sherry trifle


Ingrediënten:
200 gram lange vingers
Aardbeienjamp (pot)
1 blik perziken op siroop
sherry (medium or dry)
100 ml slagroom
Basterdsuiker
 
Custard:
1 vanillepeul of 1 theelepel vanille-extract
500 ml slagroom
5 eidooiers
1 heel ei
85 g suiker
 
Decoratie:
Amandelschaafsel (geroosterd)
Bitterkoekjes (in schijfjes gesneden
 
Bereiden custard:
Schraap de zaden uit 1 vanillepeul en doe de zaden en de peul samen met de slagroom in een pan. Breng langzaam aan de kook en haal onmiddellijk van het vuur, wanneer er aan de randen belletjes verschijnen.
Neem een kom en klop daarin de 5 eidooiers en het hele ei samen met de suiker tot een bleke en dikke massa. Klop de slagroom erdoor, zeef dit boven een schone pan en zet die op een laag vuur. Roer constant tot de custard dik wordt.
 
Bereiding sherry trifle
Gebruik een glazen cakebakvorm waarin de lange vingers onderin met een flink wat aardbeienjam tegen elkaar worden gesandwicht. Als de lange vingers te lang zijn voor de vorm, snij er dna wat af.
Snij de perzikken in schijfjes en leg ze bovenop de langevingers. Bewaar een perzik (in schijfjes) voor decoraties.
Giet de sherry over deze laag tot alle lange vingers doorweekt zijn.
Schep hieroverheen een dikke laag (afgekoelde) custard.
Sla de slagroom stijf met een beetje basterdsuiker en schep een laag slagroom boven op de custard.
Decoreer de bovenkant met schijfjes perzik, stukjes bitterkoekjes en het getoaste amandalschaafsel.
Zet het geheel in de koelkast om nog een beetje op te stijven.
Bij het serveren is het handig de hele bak op tafel te zetten. Een mooi opgemaakt bord geeft de opgeschepte trifle niet namelijk niet.
 
Bron sherry trifle: http://www.nigella.com/recipes/view/sheris-sherry-trifle-408
Bron custard:  Kookboek Gizzi's keukenmagie van Gizzi Erskine