Semifreddo con cioccolato e riso

Semifreddo met chocola en rijst


Semifreddo betekent: half bevroren en het is een fantastisch alternatief voor zelfgemaakt ijs. Het beste resultaat krijg je als je alle ingredienten klaarzet en en de semifreddo zo snel mogelijk klaarmaakt (de semifreddo moet zo luchtig mogelijk de vriezer in).

 

Ingrediënten

Voor de rijstpudding

30 g boter

1 vanillestokje

55 gram fijne kristalsuiker

1,5 dl witte wijn

7 dl volle melk

150 g risottorijst

 

Voor de semifreddo

4 grote, verse scharreleieren, gespiltst

55 g kristalsuiker

5 dl slagroom

snufje zout

150 g gekonfijte vruchtjes, in stukjes

100 g pure chocolade (70% vaste cacaobestanddelen), vergruisd

100 g pistachenootjes, gepeld en grof gehakt

 

Verse bosvruchten

 

Zet om te beginnen een grote aardenwerken schaal of meerdere schaaltjes in de vriezer om af te koelen. Zet een hoge pan met dikke bodem op een laag vuur en laat daarin de boter smelten. Haal de zaadjes uit het vanillestokje door het in de lengte door te snijden en de zaadjes uit beide helften te schrappen, roer de vamillezaadjes door de boter. Laat de pan 1 minuut op staan alvorens je de rijst en de suiker erbij doet. Zet het vuur iets hoger, roer alles goed door elkaar en giet de wijn erbij. Blijf roeren totdat de wijn bijna helemaal verdampt is. Giet er vervolgens geleidelijk de melk bij. Laat de rijst 18 tot 20 minuten op een laag pitje pruttelen en roer zo vaak je kunt. Zet de pan van het vuur en laat de rijst volledig afkoelen.

Voor de semifreddo heb je drie kommen nodig. In eentje ervan klop je de suiker en de eierdooiers op tot een bleke romige massa. In de tweede kom klop je de room stijf en in de derde kom klop je het eiwit tot het schuim in pieken blijft staan.

Doe nu de room en de eiwitten in de grote kom met het suiker-en-eiderdooiermengsel. Nu moeten ook alle andere smaakmakers erbij, dus spatel voorzichtig het gekonfijte fruit, de chocola en de pistaches, plus de koude rijspudding door het mengsel. Schep je de rijstpudding-semifreddo nu vlug in de voorgevroren schaal, dek hem af met plasticfolie en ze de schaal terug in de vriezer. Het duurt minstens 4 duur voordat het zaakje goed bevroren is. Je moet het voor het serveren wel een tijdje in de koelkast zetten om het ijs een beetje zachter te laten worden. Het moet makkelijk te scheppen zijn. Heerlijk met verse bosvruchten

 

Commentaar Rudi

Ik haalde de semifreddo veel te laat uit de koelkast. Ook was de schaal veel te hoog waardoor het een massief stuk ijs was dat lang nodig had om te ontdooien. Met hulp van de magnetron en de ijsschep hebben we er nog wat van gemaakt. De volgende keer dus een paar uur voor het serveren dus uit de ijskast en in de koelkast. Liefst in kleine schaaltjes.

Overigens smaakte het ontdooid de volgende dag ook nog meer dan uitstekend :-)

 

Bron: Jamie’s Italië