Nagerecht
4 personen

Rabarbercake met sinaasappel en vanille


Ingredienten

500 gram rabarber
200 + 150 gram suiker
115 + 60 gram roomboter
rasp en sap van 1 sinaasappel
1 theelepel vanille extract
2 grote eieren
180 gram bloem
1,5 theellepel bakpoeder
zout
250 ml zure room
rasp van halve citroen

Topping: 
60 gram gesmolten boter
60 gram bloem
60 gram kristalsuiker
snuf zout

Maak de topping door de gesmolten boter met suiker, bloem en een snuf zout te mengen tot een soort crumble en zet apart. 
Snijd de rabarber diagonaal in stukken van circa 7 cm lang, hussel met 150 gram suiker en zet apart. 
Klop 115 gram roomboter luchtig met 200 gram suiker. Voeg het sinaasappelsap en rasp en de vanille extract  toe. Meng goed en klop 1 voor 1 de eieren erdoor.
Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder en wat zout. Voeg dan circa 1/3 van dit mengsel toe aan het beslag en mix, voeg dan de helft van de zure room toe en mix opnieuw, ga door met nogmaals 1/3 deel van de bloem, de andere helft van de zure room  en het laatste deel van de bloem, telkens tussendoor goed mengen. 
Vet een ovenschaal in met boter en bedek met bakpapier. Verdeel hierover 60 gram extra boter in blokjes, de rabarber en de citroenrasp. Giet dan het beslag op de rabarber en verdeel vervolgens de topping van de gesmolten boter erover. 
Bak op 180 graden in circa 50 tot 60 minuten, check op de cake gaar is (sateprikker) en laat vervolgens 15 minuten afkoelen in de vorm. Keer hem vervolgens om op een mooie serveerschaal. Ik serveerde er een bolletje vanille ijs bij. 


bron Culy Homemade