Nagerecht
4 personen
Rabarbercake met sinaasappel en vanille
500 gram rabarber
200 + 150 gram suiker
115 + 60 gram roomboter
rasp en sap van 1 sinaasappel
1 theelepel vanille extract
2 grote eieren
180 gram bloem
1,5 theellepel bakpoeder
zout
250 ml zure room
rasp van halve citroen
Topping:
60 gram gesmolten boter
60 gram bloem
60 gram kristalsuiker
snuf zout
Maak de topping door de gesmolten boter met suiker, bloem en een snuf zout te
mengen tot een soort crumble en zet apart.
Snijd de rabarber diagonaal in stukken van circa 7 cm lang, hussel met 150 gram
suiker en zet apart.
Klop 115 gram roomboter luchtig met 200 gram suiker. Voeg het sinaasappelsap en
rasp en de vanille extract toe. Meng goed en klop 1 voor 1 de eieren erdoor.
Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder en wat zout. Voeg dan circa
1/3 van dit mengsel toe aan het beslag en mix, voeg dan de helft van de zure
room toe en mix opnieuw, ga door met nogmaals 1/3 deel van de bloem, de andere
helft van de zure room en het laatste deel van de bloem, telkens tussendoor
goed mengen.
Vet een ovenschaal in met boter en bedek met bakpapier. Verdeel hierover 60 gram
extra boter in blokjes, de rabarber en de citroenrasp. Giet dan het beslag op de
rabarber en verdeel vervolgens de topping van de gesmolten boter erover.
Bak op 180 graden in circa 50 tot 60 minuten, check op de cake gaar is
(sateprikker) en laat vervolgens 15 minuten afkoelen in de vorm. Keer hem
vervolgens om op een mooie serveerschaal. Ik serveerde er een bolletje vanille
ijs bij.
bron Culy Homemade