Nagerecht
4 personen

Profiteroles al Limone


Ingrediënten:

Soesjes:

125 g ongezouten boter

1 tl witte basterdsuiker

125 g bloem

4 eieren

 

Citroen crème:

275 ml volle melk

½ vanillestokje, in de lengte gehalveerd

125 g witte basterdsuiker

3 grote eierdooiers

45 g bloem

2 citroenen (alleen de geraspte schil wordt gebruikt)

 

Citroencrème:

Breng de melk met het vanillestokje langzaam bijna aan de kook. Klop de eierdooiers samen met de basterdsuiker tot een schuimige witte massa en roer er dan de bloem door.

Giet de hete melk langzaam, terwijl je goed roert, toe aan het eimengsel en giet dit mengsel vervolgens terug in de pan. Zet de pan op en matig vuur en blijf roeren met en houten lepel tot het mengsel dik wordt. Haal de crème van het vuur en voeg de geraspte schil van de citroenen toe.

Verwijder het vanillestokje en giet de crème in een schone schaal. Bedek de crème met bakpapier of folie om de vorming van een vel tegen te gaan en laat het geheel afkoelen.

 

Soesjes:

Verwarm de oven voor op 220 oC. Beboter twee bakplaten.

Doe 250 ml koud water in een pan met dikke bodem en voeg de boter, de suiker en een mespunt zout toe. Plaats de pan op een matig vuur en breng het mengsel aan de kook (het moet echt heel even hevig koken).

Haal de pan onmiddellijk van het vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer goed met een houten lepel tot het mengsel glanzend wordt en van de pan loslaat.

Laat 1-2 minuten afkoelen en klop er één voor één de eieren door. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige goed gemengd is.

Maak met een theelepel kleine bergjes op de bakplaat (dit gaat beter met een spuitzak). Leg de bergjes niet te dicht op elkaar, want ze verdubbelen in de oven ongeveer van grootte.

Bak de soesjes 15-20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.

Haal ze uit de oven en laat ze enkele minuten afkoelen. Maak dan met de punt van een scherp mes een klein gaatje in de bodem van de soesjes. Bak ze vervolgens (met de bodem omhoog) nog 5 minuten in de hete oven. Laat ze vervolgens op een rooster afkoelen.

 

Vul een spuitzak met de citroencrème en vul de soesjes er mee. Gebruik een middelgroot glad spuitmondje.

Leg de soesjes op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker. Garneer desgewenst met aardbeien en munt.

 

Recept: The Hairy Bikers (BBC: The Hairy Bikers’ Cook Off)

 

Commentaar van Joost:

Soesjes maken vind ik leuk werk. Het is niet zo moeilijk als het lijkt!