Nagerecht
4 personen

Pijnboompitten en ricottataart


Deeg:

250 g bloem

45 g gesmolten boter

3 el olijfolie

1 ei en 2 eidooiers

1 vanillestokje, waarvan alleen het merg

Vulling:

4 eieren

250 g ricotta (uitgelekt)

100 g pijnboompitten, geroosterd

100 g suiker

1 sinaasappel, zowel de geraspte schil als het sap

Erbij:

Toffee sauce

Vin Santo

 

 

Verhit de oven voor op 180 oC

Meng de ingrediënten voor het deeg in een kom en vorm er een soepel deeg van. Dek af met folie en zet het deeg 10 minuten in de koelkast.
Rol 1/3 van het deeg uit tot een cirkel met een diameter van 25 cm. Doe dat liefst op bakpapier of een siliconenmatje!

Rol de rest van het deeg uit tot een cirkel van 30 cm en bekleed hiermee een springvorm van 25 cm.

Klop een van de eieren in een kom en zet apart.

Meng de ingrediënten voor de vulling in een kom. Schep dit in de beklede springvorm. Bestrijk de randen van het deeg met geklopt ei.

Plaats de deegdeksel op de vulling en bestrijk de deksel met geklopt ei.

Bak in de voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten of tot het deeg gaar en goudbruin is.

Laat afkoelen tot kamertemperatuur en snijd de taart in parten.

 

Doe voor toffee sauce 75 g boter, 75 g donkerbruine basterdsuiker en 1/8 l slagroom in een pannetje en kook dit op een laag vuur tot een saus. Je kunt eventueel ook nog een el stroop toevoegen.

 

Bron: Simon Rimmer (BBC, something for the weekend)

 

Commentaar van Joost:

Lekker, maar niet zo lekker als ik gehoopt had. De toffee sauce maakte veel goed, maar is natuurlijk wel een aanslag!

De vulling is tamelijk vloeibaar, dus het is nogal een toer om de deegdeksel erop te leggen. Vooral ook omdat het deeg nogal kruimelig is. Als je het uitrolt op bakpapier lukt het wel. Hoop ik.
Het hoeft er ook niet vreselijk mooi op te liggen, want daar zie je later niet zoveel van.

Vin Santo is een Italiaanse dessertwijn. Niet goedkoop maar wel lekker.