Nagerecht
4 personen

Perentaart met honing en limoen


Ingrediënten:

Vulling:

50 gram boter

4 Peren Comice geschild doorgesneden en klokhuis verwijderd

5 eetlepels bloemenhoning

sap van 2 limoenen

1 vanillestokje (gesplitst)

1 dl wodka (of perenlikeur)

 

Cakebeslag:

175 gram zachte boter (kamertemp)

175 gram kristalsuiker

1 theelepel bakpoeder

Flinke snuf zout

Geraspte schil van 2 limoenen

4 grote scharreleieren, losgeroerd

175 gram gezeefde bloem

 

Bereiden vulling: Halve dag vooraf: smelt de 50 gram boter in een ondiepe (bak)pan en bak de peren 5 mintuten zachtjes tot ze licht verkleuren (min 2 keer draaien). Voeg de honing, limoensap en het vanillestokje toe. Laat 2 minuten sudderen, doe wodka erbij. Roeren en pan van het vuur nemen. Minimaal 3 uur in siroop laten afkoelen.

 

Maak het beslag: klop de boter met suiker en de limoenrasp romig. Meng zout en bakpoeder erdoor. Klop geleidelijk de eieren erdoor. Spatel (lepel) de bloem erdoor. Laat beslag 45 minuten afgedekt met plastic folie rusten.

 

Verwarm oven op 200 graden voor. Bedek de binnenzijde van een licht met boter ingevette springvorm (23 cm doorsnee en circa 6 cm hoog) volledig met bakpapier. Laat de peren uitlekken en snijd de helft klein en meng door het beslag.  Bewaar de siroop! Laat andere 4 halve peren op een plek (de bovenzijde) aan elkaar vast zitten en snijd in de lengte in reepjes/partjes. Schep beslag in de vorm en strijk af. Leg 4 halve ingesneden peren er bovenop.

 

Bak 10 minuten op 200 graden en verlaag dan de temperatuur tot 150 graden. Bak nog circa 50 minuten. Laat 15 minuten in vorm afkoelen en haal hem eruit. Prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant en schenk er wat van de bewaarde perensiroop over. Zowel (lauw) warm als koud super lekker en heel licht!