Nagerecht
4 personen

Peren, gepocheerd in kardemom, kaneel en pepersiroop met gezouten karamelsaus


Ingrediënten

Gepocheerde peren
750 ml peren cider
175 g lichtbruine basterdsuiker
2,5 cm gember, klein gesneden
3 kruidnagels
1 grote kaneelstok
1 lombok rawit (kleine rode peper)
10 kardemom peulen
1 vanillestokje, in de lengte doorgesneden en het merg er uitgeschraapt
4 peren (doyenne de comice of conference), geschild, mar met de steeltjes intact.
Karamelsaus
250 ml slagroom
1 tl zout (grof zeezout of flakes)
 
Zoek een pan waarin de peren krap passen. Doe de cider, suiker, gember, kruidnagels, lombok rawit (heel gelaten) en kardemom in de pan en breng aan de kook. Haal de pan dan van het vuur en voeg het vanillestokje met het merg en de peren toe. De peren moeten helemaal onder staan. Knip van bakpapier een cirkel die iets groter is dan de doorsnede van de pan en bedek de peren hiermee. Zachtjes aandrukken. Zet de pan weer op het vuur, breng weer aan de kook en laat vervolgens 34 – 45 minuten zachtjes pruttelen of tot de peren net zacht zijn.
Neem de pan van het vuur en laat de peren in de vloeistof afkoelen. Zet de peren in de koelkast. Laat ze daar liefst een nacht staan. Of langer, tot 2 dagen.
Doe, even voor de peren worden opgediend, 200 ml van de pocheervloeistof door een zeef in een pannetje. Breng aan de kook en laat doorkoken tot de vloeistof is ingedikt tot een stroperige vloeistof. Klop er de (ongeklopte) slagroom door en laat nog 1 – 2 minuten koken. Sprenkel er vlak voor het opdienen het zout over.
Haal de peren voorzichtig uit de pan en snijd er aan de onderkant een klein plakje af zodat ze mooi rechtop blijven staan. Zet ze op de borden en giet er een lepel van de overgebleven pocheervloeistof over. Besprenkel de peren uiteindelijk met de gezouten karamelsaus.


Recept: The Hairy Bikers (Hairy Bikers Everyday Gourmets, BBC)

Commentaar van Joost:
Een groot succes, dit recept.
Peren cider (‘Perry’) zal wel wat speuren vergen. Je kunt het in ieder geval krijgen bij Berts Bierhuis, Twijnstraat, Utrecht.
Ik heb het zout los op tafel gezet, zodat iedereen het zelf al dan niet kon toevoegen. Maar het is echt heel lekker met het zout erbij! Gebruik geen strooizout!