Nagerecht
4 personen

Pavlova van aqua faba


Ingredienten:
400 g pot of blijk kikkererwten
100 g basterdsuiker
½ l slagroom
500 g aardbeien
1 passievrucht
 
Verhit de oven voor op 110 oC.
Normaal maak je een pavlova van eiwitschuim (meringue). Het blijkt dat je dit ook kunt doen met het vocht van kikkererwten in blik of pot. Andere bonen schijnen ook te werken. Dit wonderlijke vocht heeft men ‘aqua faba’ genoemd. Zie internet voor héél veel meer informatie
Vang het vocht uit de pot kikkererwten op en giet het door een zeef. Meet 100 ml af.
Gebruik een handmixer of een keukenmachine om dit vocht op te kloppen. Na enkele minuten wordt dit een spierwit stevig schuim. Voeg dan beetje voor beetje de suiker toe. Blijf kloppen tot je een taai dik schuim hebt gekregen.
Doe dit schuim in een spuitzak en spuit hiervan een grote cirkelvormige bodem of vier kleinere bodems op een bakplaat met een siliconenmatje of bakpapier.. Waarschijnlijk heb je veel te veel schuim!.
Zet het schuim gedurende 1 ½ - 2 uur in de oven om het schuim uit te drogen. Laat het dan in de oven afkoelen.
Leg de bodem op een schaal of op vier borden. Klop de slagroom stijf met suiker naar smaak (de bodem is al erg zoet). Lepel of spuit de slagroom op de bodem. Leg hierop de aardbeien. Het is lekker om de inhoud van een passievrucht hierover uit te spreiden.

Recept: Internet

Commentaar van Joost:

Ik heb dit voor het eerst gezien bij ‘Koken met van Boven’ http://www.vpro.nl/koken-met-van-boven/lees/recepten/alle-nagerechten/meringues-kikkererwtenvocht.html
Het werkt echt! En het smaakt niet naar bonen of zo. Dit recept is natuurlijk een zegen voor veganisten. Die vervangen dan de slagroom door kokosroom (blikje kokosmelk een dag op zijn kop zetten, openen en dan alleen het dikke gedeelte gebruiken.
Als je een pavlova maakt met eiwit voeg je vaak een heel klein beetje zuur toe. Daardoor blijft het schuim aan de binnenkant een beetje taai. Ik heb dat in dit recept ook gedaan, maar ik vond dat het schuim daardoor (denk ik) niet droog genoeg werd.
De hoeveelheid vocht in dit recept (100 ml) kun je voor een vierpersoons pavlova als toetje best halveren!
In de meeste recepten wordt veel meer suiker gebruikt. Ik vind het dan veel te zoet. Het kan best zijn dat het schuim niet helemaal uitdroogde omdat er te weinig suiker in zat. Dat moet nog uitgeprobeerd worden!