Nagerecht
4 personen
Pavlova van aqua faba
Ingredienten:
400 g pot of blijk
kikkererwten
100 g basterdsuiker
½ l slagroom
500 g aardbeien
1 passievrucht
Verhit de oven voor op 110 oC.
Normaal maak je een pavlova van eiwitschuim
(meringue). Het blijkt dat je dit ook kunt doen met het vocht van kikkererwten
in blik of pot. Andere bonen schijnen ook te werken. Dit wonderlijke vocht heeft
men ‘aqua faba’ genoemd. Zie internet voor héél veel meer informatie
Vang het vocht uit de pot kikkererwten op en giet het
door een zeef. Meet 100 ml af.
Gebruik een handmixer of een keukenmachine om
dit vocht op te kloppen. Na enkele minuten wordt dit een spierwit stevig schuim.
Voeg dan beetje voor beetje de suiker toe. Blijf kloppen tot je een taai dik
schuim hebt gekregen.
Doe dit schuim in een spuitzak en spuit
hiervan een grote cirkelvormige bodem of vier kleinere bodems op een bakplaat
met een siliconenmatje of bakpapier.. Waarschijnlijk heb je veel te veel
schuim!.
Zet het schuim gedurende 1 ½ - 2 uur in de oven om
het schuim uit te drogen. Laat het dan in de oven afkoelen.
Leg de bodem op een schaal of op vier borden.
Klop de slagroom stijf met suiker naar smaak (de bodem is al erg zoet). Lepel of
spuit de slagroom op de bodem. Leg hierop de aardbeien. Het is lekker om de
inhoud van een passievrucht hierover uit te spreiden.
Recept: Internet
Commentaar van Joost:
Ik heb dit
voor het eerst gezien bij ‘Koken met van Boven’
http://www.vpro.nl/koken-met-van-boven/lees/recepten/alle-nagerechten/meringues-kikkererwtenvocht.html
Het werkt echt! En het smaakt niet
naar bonen of zo. Dit recept is natuurlijk een zegen voor veganisten. Die
vervangen dan de slagroom door kokosroom (blikje kokosmelk een dag op zijn kop
zetten, openen en dan alleen het dikke gedeelte gebruiken.
Als je een pavlova maakt met eiwit voeg je vaak
een heel klein beetje zuur toe. Daardoor blijft het schuim aan de binnenkant een
beetje taai. Ik heb dat in dit recept ook gedaan, maar ik vond dat het schuim
daardoor (denk ik) niet droog genoeg werd.
De hoeveelheid vocht in dit recept (100 ml) kun
je voor een vierpersoons pavlova als toetje best halveren!
In de meeste recepten wordt veel meer
suiker gebruikt. Ik vind het dan veel te zoet. Het kan best zijn dat het schuim
niet helemaal uitdroogde omdat er te weinig suiker in zat. Dat moet nog
uitgeprobeerd worden!