Nagerecht
4 personen
Met bramen gevulde brandy snaps
Ingrediënten
Brandy snaps
50 g boter
50 g donkere (of lichte)
basterdsuiker
50 g golden syrup
40 g bloem, gezeefd
¾ tl gemberpoeder
1 tl brandy (of whiskey of
citroensap of niets)
200 ml slagroom
1 vanillestokje, gespleten en
het zaad er uit geschraapt
25 ml kirsch
75 g poedersuiker
200 g bramen
Verhit de oven voor op 180 graden
Celsius.
Brandy snaps:
Doe de boter, de
basterdsuiker en de golden syrup in een pannetje met dikke
bodem. Breng op matig vuur aan de kook. Roer met een
siliconen spatel of een houten lepel tot de suiker is
opgelost (meer dan 5 minuten!).
Haal de
pan van het vuur, voeg de bloem en het gemberpoeder toe en
vermeng alle goed. Voeg de vloeistof toe en vermeng alles
goed.
Verdeel het mengsel in minstens
vier porties en schep die op bakplaat bekleed met bakpapier
of een siliconen matje. Leg de porties ver uit elkaar, want
ze lopen erg uit.
Bak de koekjes in ca. 6 minuten.
Ze moeten dan een beetje op kletskoppen lijken.
Vet intussen de achterkant van
b.v. timbaaltjes in met plantaardige olie. Dit doe je als je
bakjes wilt maken. Of vet de stelen van vier houten lepels
in als je rolletjes wilt maken.
Laat de brandy snaps ca. 1 minuut
buiten de oven afkoelen tot ze nog warm, maar zo stevig dat
ze wel handelbaar zijn.
Haal ze en voor een met een
paletmes van de bakplaat en leg ze over de achterkant van de
ingevette timbaaltjes (of rol ze om de pollepel stelen).
Zolang ze nog warm zijn kun je ze voorzichtig om de
timbaaltjes plooien. Mochten ze te ver zijn afgekoeld dan
kun je ze opnieuw opwarmen in de oven.
Laat de bakjes of rolletjes
compleet afkoelen. Ze worden dan hard.
Je kunt ze, als je ze niet meteen
gebruikt, een paar dagen bewaren in een luchtdicht
afgesloten trommel.
De vulling:
Klop de slagroom, samen
met de vanille, de poedersuiker, de kirsch en 50 g van de
bramen, stijf.
Vul de bakjes met de paarse
slagroom en garneer met de overgebleven bramen.
.
Recept: Simon Rimmer (Something for the weekend, BBC)
Commentaar van Joost:
Lekker. De brandy snaps zijn
hard en erg knapperig. Je kunt het ‘deeg’ ook in keukenfolie
laten opstijven in de koelkast en er dan vier bolletjes van
maken die je met de deegroller uitrolt. Ze worden dan mooier
rond.
Ik neb een simpele versie
gemaakt met alleen slagroom, bramen en suiker.