Nagerecht
4 personen

Met bramen gevulde brandy snaps


Ingrediënten

Brandy snaps
50 g boter
50 g donkere (of lichte) basterdsuiker
50 g golden syrup
40 g bloem, gezeefd
¾ tl gemberpoeder
1 tl brandy (of whiskey of citroensap of niets)
200 ml slagroom
1 vanillestokje, gespleten en het zaad er uit geschraapt
25 ml kirsch
75 g poedersuiker
200 g bramen
 
Verhit de oven voor op 180 graden Celsius.
 
Brandy snaps:
Doe de boter, de basterdsuiker en de golden syrup in een pannetje met dikke bodem. Breng op matig vuur aan de kook. Roer met een siliconen spatel of een houten lepel tot de suiker is opgelost (meer dan 5 minuten!).
Haal de pan van het vuur, voeg de bloem en het gemberpoeder toe en vermeng alle goed. Voeg de vloeistof toe en vermeng alles goed.
Verdeel het mengsel in minstens vier porties en schep die op bakplaat bekleed met bakpapier of een siliconen matje. Leg de porties ver uit elkaar, want ze lopen erg uit.
Bak de koekjes in ca. 6 minuten. Ze moeten dan een beetje op kletskoppen lijken.
Vet intussen de achterkant van b.v. timbaaltjes in met plantaardige olie. Dit doe je als je bakjes wilt maken. Of vet de stelen van vier houten lepels in als je rolletjes wilt maken.
Laat de brandy snaps ca. 1 minuut buiten de oven afkoelen tot ze nog warm, maar zo stevig dat ze wel handelbaar zijn.
Haal ze en voor een met een paletmes van de bakplaat en leg ze over de achterkant van de ingevette timbaaltjes (of rol ze om de pollepel stelen). Zolang ze nog warm zijn kun je ze voorzichtig om de timbaaltjes plooien. Mochten ze te ver zijn afgekoeld dan kun je ze opnieuw opwarmen in de oven.
Laat de bakjes of rolletjes compleet afkoelen. Ze worden dan hard.
Je kunt ze, als je ze niet meteen gebruikt, een paar dagen bewaren in een luchtdicht afgesloten trommel.
De vulling:
Klop de slagroom, samen met de vanille, de poedersuiker, de kirsch en 50 g van de bramen, stijf.
Vul de bakjes met de paarse slagroom en garneer met de overgebleven bramen.
.
Recept: Simon Rimmer (Something for the weekend, BBC)


Commentaar van Joost:
Lekker. De brandy snaps zijn hard en erg knapperig. Je kunt het ‘deeg’ ook in keukenfolie laten opstijven in de koelkast en er dan vier bolletjes van maken die je met de deegroller uitrolt. Ze worden dan mooier rond.
Ik neb een simpele versie gemaakt met alleen slagroom, bramen en suiker.