Nagerecht
4 personen

Koresh-e mast-Esfahan (lamsyoghurt schotel)


Ingrediënten
300 g lamsnek

1 medium ui
1 a 2 el rozenwater
2 a 3 tl kurkuma (naar smaak)
1 tl saffraan, fijn gevijzeld
1 l volle yoghurt
1 kop* suiker
2 eierdooiers
 
Kook het vlees met de ui en kurkuma in 2 – 3 glazen water. Laat het vlees zachtjes koken tot het zeer gaar is, ca 45 minuten. Verwijder dan het bot.
Giet 2 el heet water over de gevijzelde saffraan en laat minstens 10 minuten staan.
Gebruik een staafmixer om het vlees zeer fijn te maken. Voeg zo nodig een klein beetje vocht  toe als het vlees te droog is om het goed fijn te hakken.
Breng de yoghurt aan de kook op een matig heet vuur. Blijf constant roeren om aanbakken en klonteren te voorkomen. Voeg de eierdooiers en de suiker toe voordat de yoghurt kookt. Roer goed door. Laat het mengsel enkele minuten doorkoken. Voeg dan de saffraan toe. Voeg tenslotte het vlees toe. Blijf roeren tot het mengsel een beetje dikker wordt. Haal het van het vuur en roer het rozenwater er door.
Doe het mengsel in een schaal en laat het enkele uren afkoelen in de koelkast.
Versier met grof gehakte amandelen en/of pistache noten en met zuurbessen.

*   1 kop is ca. 240 ml
 
Recept: ‘Taste of my Land’
Commentaar van Joost: Om alle misverstand te voorkomen: dit is een dessert. En het is heel erg lekker. Niemand zal raden dat er lamsvlees in zit. Het is een specialiteit van Isfahan.