Nagerecht
4 personen
Koresh-e mast-Esfahan (lamsyoghurt schotel)
Ingrediënten
300 g lamsnek
1 medium ui
1 a 2 el rozenwater
2 a 3 tl kurkuma (naar smaak)
1 tl saffraan, fijn gevijzeld
1 l volle yoghurt
1 kop* suiker
2 eierdooiers
Kook het vlees met de ui en
kurkuma in 2 – 3 glazen water. Laat het vlees zachtjes koken tot het zeer gaar
is, ca 45 minuten. Verwijder dan het bot.
Giet 2 el heet water over de gevijzelde saffraan en
laat minstens 10 minuten staan.
Gebruik een staafmixer om het vlees zeer fijn te
maken. Voeg zo nodig een klein beetje vocht toe als het vlees te droog is
om het goed fijn te hakken.
Breng de yoghurt aan de kook op een matig heet vuur.
Blijf constant roeren om aanbakken en klonteren te voorkomen. Voeg de
eierdooiers en de suiker toe voordat de yoghurt kookt. Roer goed door. Laat het
mengsel enkele minuten doorkoken. Voeg dan de saffraan toe. Voeg tenslotte het
vlees toe. Blijf roeren tot het mengsel een beetje dikker wordt. Haal het van
het vuur en roer het rozenwater er door.
Doe het mengsel in een schaal en laat het enkele uren
afkoelen in de koelkast.
Versier met grof gehakte amandelen en/of pistache
noten en met zuurbessen.
* 1 kop is ca. 240 ml
Recept: ‘Taste
of my Land’
Commentaar van Joost: Om alle misverstand te
voorkomen: dit is een dessert. En het is heel erg lekker. Niemand zal raden dat
er lamsvlees in zit. Het is een specialiteit van Isfahan.