Nagerecht
4 personen

 

Koffie-ijs met chocoladesaus en bittere knoflookpoeder


Smaakbruggetjes of , volgens Herve This, constructivisme: Koffie combineert goed met chocola en ook met knoflook. Chocola combineren met knoflook kan alleen door een smaakbruggetje = koffie. Voor dit recept moet je ruim van tevoren beginnen met het koffie-ijs en knoflook van het nagerecht. Dit kost weinig bereidingstijd maar moet ruim van te voren gedaan worden.

 

Koffieboter / ijs

½ kopje sterke espresso

200 g boter

200 g slagroomijs (eigen inbreng, je kan ook zelf ijs maken met ijsmachine)

 

Verwarm met de boter in een pan samen met de koffie. Zorg ervoor dat het mengsel niet kookt. Pureer het mengsel en laat nogmaals op  zeer zacht vuur de luchtbellen eruit verdwijnen Doe het mengsel in een maatbeker en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Zet 2 à 3 uur in de koeling en schraap voorzichtig de gestolde chocoladeboter van het water af. Meng de boter snel met het ijs en zet in de koeling.

 

Knoflookpoeder

10 teentjes knoflook in zeer dunne schijfjes.

Olie

 

Bak de schijfjes op een zacht vuur tot goudbruin. Haal ze uit de pan en laat uitlekken in een zeef, vang de olie op om b.v. aardappeltjes te roosteren.

Leg de knoflookplakjes op een oven plaat en droog ze ca. 30 min bij 100°C. Houd de kleur in de gaten, ze mogen niet donker worden want dan smaken ze bitter.

Laat ze afkoelen en vijzel ze tot poeder. Het drogen is bedoeld om te voorkomen dat ze na het vijzelen nog plakkerig zijn en daardoor er in je mond blijven hangen.

 

Chocoladesaus

1 dl slagroom

100 g chocolade (70%)

25 g boter

 

Verwarm de slagroom in een pannetje en meng de chocolade erdoor. Roer goed tot smelten.

Haal de pan van het vuur als alles gesmolten is en roer dan de boter erdoor (eventueel beetje suiker).  Direct warm serveren of kan in schone kom in de koelkast bewaard worden tot gebruik.

 

Serveren

Leg een bolletje koffie-ijs op een bordje en een bolletje slagroomijs. Schenk wat saus ernaast en bestrooi met knoflookpoeder.

 

Uit: Meer recepten uit de moleculaire keuken van Cook & Chemist