Nagerecht
4 personen
Kersenpie
Ingrediënten:
Voor de vulling
150 g kersenjam100 ml water
1 el arrowroot, met 2 el water tot een pasta
geroerd
750 verse kersen, ontpit.
Voor het deeg
250 g bloem
1 el basterdsuiker
1 groot ei, losgeklopt
1 el koud water
Vulling
Verhit de jam samen met het water in groter sauspan en
verhit op een laag vuur. Roer voortdurend tot de jam gesmolten is en het mengsel
gaat koken. Laat even afkoelen.
Voeg de arrowroot toe en roer goed om alles te
combineren. Breng aan de kook en laat pruttelen tot je een erg dikke en gladde
saus hebt gekregen.
Voeg
de kersen toe en roer tot alles goed gemengd is.Doe de kersen in een pie dish
van ca. 1 liter. Zet opzij om af te koelen.
Deeg
Doe de bloem, de boter en de suiker in een
foodprocessor en puls tot je een mengsel hebt gekregen dat op fijne
broodkruimels lijkt.
Meng het ei en het water en houd ca. een el apart. Giet het ei langzaam en bij
draaiende motor bij het deeg tot het deeg als een bal samenklontert.
Haal het deeg uit de processorkom, verpak het in folie
en laat het minstens een kwartier rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot het ca. 7 cm groter is dan de pie
dish.
Snijdt enkele smalle lange repen van de kanten van het deeg af. Bestrijk de rand
van de pie dish met het eimengsel en plak er de repen deeg op. Bestrijk de repen
deeg dan ook met ei. Bekleed de vorm met het uitgerolde deeg. Druk het deeg op
de randen aan om het goed af te sluiten. Snijd het overtollige deeg weg en
‘crimp’
dan de randen met je vingertoppen (zie opmerkingen).
Zet de bakvorm gedurende ½ uur in de koelkast.
Verhit de oven voor op 200
oC.a
Bestrijk de gekoelde pie met het eimengsel en strooi
er 2 tl basterdsuiker over. Snijd met een scherp mes een kruis in het midden van
de deegdeksel.
Bak de pie gedurende 25-30 minuten in de oven,
verlaag dan de temperatuur tot 180 oC
laat nog 15-20 minutenbakken tot het deeg goudbruin is en de vulling borrelt.
Serveer met een bolletje ijs.
Recept: Valentine Warner (What to Eat Now,
www.bbc.co.uk/food)
Commentaar van Joost:
Heerlijk.
Toen ik dit maakte was het erg heet en dat had
desastreuze gevolgen voor het deeg. In het recept stond oorspronkelijk niet dat
je het deeg moet koelen voor je het uitrolt. Doe dat liever wel!
Arrowroot kun je krijgen in
natuurwinkels. Ik denk dat ik een volgende keer maïzena of aardappelzetmeel zal
gebruiken, dat werkt naar mijn idee makkelijker.
Toen ik na 25 minuten de temperatuur van de oven wilde
verlagen was het deeg al erg bruin, dus ik heb de pie toen al uit de oven
gehaald.
Om kersen te
ontpitten gebruik je liefst een kersenontpitter. Die is voor een luttel bedrag
te koop in kookwinkels.
In het volgende
youtube filmpje demonstreren ze het ´crimpen´ van een deegrand.
http://www.youtube.com/watch?v=2QeKExMgyHQ