Nagerecht
4 personen

Kersenpie


Ingrediënten:

Voor de vulling

150 g kersenjam100 ml water

1 el arrowroot, met 2 el water tot een pasta geroerd

750 verse kersen, ontpit.

Voor het deeg

250 g bloem

1 el basterdsuiker

1 groot ei, losgeklopt

1 el koud water

 

Vulling
Verhit de jam samen met het water in groter sauspan en verhit op een laag vuur. Roer voortdurend tot de jam gesmolten is en het mengsel gaat koken. Laat even afkoelen.
Voeg de arrowroot toe en roer goed om alles te combineren. Breng aan de kook en laat pruttelen tot je een erg dikke en gladde saus hebt gekregen.
Voeg de kersen toe en roer tot alles goed gemengd is.Doe de kersen in een pie dish van ca. 1 liter. Zet opzij om af te koelen.

 

Deeg
Doe de bloem, de boter en de suiker in een foodprocessor en puls tot je een mengsel hebt gekregen dat op fijne broodkruimels lijkt.
Meng het ei en het water en houd ca. een el apart. Giet het ei langzaam en bij draaiende motor bij het deeg tot het deeg als een bal samenklontert.
Haal het deeg uit de processorkom, verpak het in folie en laat het minstens een kwartier rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot het ca. 7 cm groter is dan de pie dish.

Snijdt enkele smalle lange repen van de kanten van het deeg af. Bestrijk de rand van de pie dish met het eimengsel en plak er de repen deeg op. Bestrijk de repen deeg dan ook met ei. Bekleed de vorm met het uitgerolde deeg. Druk het deeg op de randen aan om het goed af te sluiten. Snijd het overtollige deeg weg en ‘crimp’ dan de randen met je vingertoppen (zie opmerkingen).
Zet de bakvorm gedurende ½ uur in de koelkast.
Verhit de oven voor op 200 oC.a
Bestrijk de gekoelde pie met het eimengsel en strooi er 2 tl basterdsuiker over. Snijd met een scherp mes een kruis in het midden van de deegdeksel.
Bak de pie gedurende 25-30 minuten in de oven, verlaag dan de temperatuur tot 180 oC laat nog 15-20 minutenbakken tot het deeg goudbruin is en de vulling borrelt.

Serveer met een bolletje ijs.

 

Recept: Valentine Warner (What to Eat Now, www.bbc.co.uk/food)

 

Commentaar van Joost:

Heerlijk.
Toen ik dit maakte was het erg heet en dat had desastreuze gevolgen voor het deeg. In het recept stond oorspronkelijk niet dat je het deeg moet koelen voor je het uitrolt. Doe dat liever wel!
Arrowroot kun je krijgen in natuurwinkels. Ik denk dat ik een volgende keer maïzena of aardappelzetmeel zal gebruiken, dat werkt naar mijn idee makkelijker.
Toen ik na 25 minuten de temperatuur van de oven wilde verlagen was het deeg al erg bruin, dus ik heb de pie toen al uit de oven gehaald.
Om kersen te ontpitten gebruik je liefst een kersenontpitter. Die is voor een luttel bedrag te koop in kookwinkels.

In het volgende youtube filmpje demonstreren ze het ´crimpen´ van een deegrand.

http://www.youtube.com/watch?v=2QeKExMgyHQ