Nagerecht
4 personen
Kaasplankje met 4 compôtes
Kaasplankje met 4 compotes;
Rauwmelkse schapenkaas
Truffelkaasje
Oude Reypenaar
Pittige blauwschimmel
Super combi; even werk maar dit is een kaasplankje PLUS!
Hier volgen de recepten voor de compôtes:
Uien met sinaasappel en mosterd (bij de schapenkaas)
Ingrediënten: 250 gram witte ui, 20 gram rietsuiker, halve sinaasappel, theelepel mosterd
Snijd de ui flinterdun en bak in 1 el olie met een snuf zout op hoog vuur. Hou ze in beweging. Verlaag na circa 5 minuten het vuur, voeg de suiker toe en schenk zo gauw het begint te karamelliseren het sap van de sinaasappel toe. Laat 15 minuten inkoken tot een stroperige massa. Voeg 1 tl mosterd toe. Doe in een kom, dek af met folie en laat afkoelen tot kamertemperatuur
Geroosterde pompoen (bij truffelkaas)
Ingrediënten: 125 gram pompoen, grof zeezout, olie
Snijd het pompoenvlees in blokjes. Maak aan met olie en een snuf grof zeezout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 30 minuten op 160 graden. Haal eruit als ze zacht zijn. Laat afkoelen en prak ze tot een soort crème. Maak aan met 1 tl olie en serveer.
Kastanjes in aromatische honing (bij Reypenaar)
Ingrediënten: 250 gram gekookte kastanjes, 50 gram honing, ½ vanillestokje, suiker, sinaasappelschil (in grote stukken), zout
Doe 140 gram suiker met 140 ml water in een pan. Roer af en toe. Als de suiker helemaal is opgelost voeg je de kastanjes toe en de schil van 1 sinaasappel. Laat 15 min zachtjes koken. Verwijder de schil en maal het geheel in de blender. Voeg de honing en het uigeschraapte merg van de vanille toe. Roer goed dor elkaar en laat afkoelen.
Wortelcreme met citroen (bij de blauwschimmel)
Ingrediënten: 200 gram wortelen, 60 gram suiker, laurier, 1 eetlepel citroensap, zout
Maak de wortelen schoon, rasp ze en doe ze in een pan. Voeg 125 ml water toe, de suiker, laurier, 1 el citroen en een snuf zout. Zet een deksel op de pan en laat 30 min zachtjes koken. Verwijder de laurier en pureer de wortels. Laat afkoelen