Nagerecht
4 personen
Îles flottante
Ingredienten
Crème Anglaise
750 ml melk
1 vanillestokje, alleen de zaadjes
8 eidooiers
190 g witte basterdsuiker
Pocheervloeistof
500 ml melk
1 el witte basterdsuiker
Meringue
8 eiwitten
190 g witte basterdsuiker
Karamel
75 basterdsuiker
Creme anglaise
Verhit de melk met de vanille in een sauspan op
middelhoog vuur. Laat 4-5 minuten trekken.
Klop de eidooiers samen met de suiker in een mengkom.
Giet de hete melk op de eidooiers, kleine beetjes
tegelijk, terwijl je voortdurend klopt met een garde.
Doe het mengsel terug in de
pan en verhit op een middelhoog vuur gedurende 4-5 minuten of tot het mengsel
zover is ingedikt dat het een laagje vormt op de achterkant van een lepel. Het
mengsel mag niet koken!
Zeef de crème anglaise , laat afkoelen en zet tot hij gebruikt wordt in de
koelkast
Pocheervloeistof
Doe de
melk samen met de suiker en 500 ml water in een brede sauspan of hapjespan en
roer tot de suiker is opgelost. Houd de vloeistof tegen de kook aan.
Meringue
Klop het eiwit met een elektrische handmixer (of
keukenmachine) tot stijve pieken. Voeg een eetlepel suiker toe en blijf kloppen
tot het mengsel weer stijve pieken vormt. Voeg vervolgens steeds een eetlepel
suiker toe tot alle suiker gebruikt is en de meringue dik en glanzend is.
Gebruik een opscheplepel, gedoopt in koud water, om
grote quenelles te maken van de meringue en pocheer die gedurende 4-5 minuten
tot de meringue gaar is. De vloeistof mag beslist niet koken! Leg de gare
meringues op een rekje om uit te druipen.
Karamel
Doe de suiker in een pan met dikke bodem en brand hem
tot een koperkleurige karamel
Opdienen
Giet de karamel over de meringues. Laat de karamel
hard worden en serveer de meringues drijven in een genereuze vijver van crème
anglaise
Recept: Michel Roux Jr.
(BBC Food and Dink)