Nagerecht
4 personen

Îles flottante


Ingredienten

Crème Anglaise
750 ml melk
1 vanillestokje, alleen de zaadjes
8 eidooiers
190 g witte basterdsuiker
Pocheervloeistof
500 ml melk
1 el witte basterdsuiker
Meringue
8 eiwitten
190 g witte basterdsuiker
Karamel
75 basterdsuiker
 
Creme anglaise
Verhit de melk met de vanille in een sauspan op middelhoog vuur. Laat 4-5 minuten trekken.
Klop de eidooiers samen met de suiker in een mengkom.
Giet de hete melk op de eidooiers, kleine beetjes tegelijk, terwijl je voortdurend klopt met een garde.
Doe het mengsel terug in de pan en verhit op een middelhoog vuur gedurende 4-5 minuten of tot het mengsel zover is ingedikt dat het een laagje vormt op de achterkant van een lepel. Het mengsel mag niet koken!
Zeef de crème anglaise , laat afkoelen en zet tot hij gebruikt wordt in de koelkast
Pocheervloeistof
Doe de melk samen met de suiker en 500 ml water in een brede sauspan of hapjespan en roer tot de suiker is opgelost. Houd de vloeistof tegen de kook aan.
Meringue
Klop het eiwit met een elektrische handmixer (of keukenmachine) tot stijve pieken. Voeg een eetlepel suiker toe en blijf kloppen tot het mengsel weer stijve pieken vormt. Voeg vervolgens steeds een eetlepel suiker toe tot alle suiker gebruikt is en de meringue dik en glanzend is.
Gebruik een opscheplepel, gedoopt in koud water, om grote quenelles te maken van de meringue en pocheer die gedurende 4-5 minuten tot de meringue gaar is. De vloeistof mag beslist niet koken! Leg de gare meringues op een rekje om uit te druipen.
Karamel
Doe de suiker in een pan met dikke bodem en brand hem tot een koperkleurige karamel
Opdienen
Giet de karamel over de meringues. Laat de karamel hard worden en serveer de meringues drijven in een genereuze vijver van crème anglaise

Recept: Michel Roux Jr. (BBC Food and Dink)