Nagerecht
4 personen

Griesmeelschotel uit de oven met peren en bramensaus


Ingrediënten

1 l melk
1 tl kaneel
geraspte schil en sap van 1 citroen
100 g griesmeel
zout
80 g suiker
60 g boter, in vlokken
4 middelgrote peren, niet al te rijp
poedersuiker
200 g bramen
20 g suiker
 
BEREIDING
Breng de melk in een pan aan de kook en roer er de kaneel, de citroenrasp, het citroensap en de griesmeel door. Breng al roerend op een laagvuur aan de kook een laat 20 minuten zachtjes koken (dit staat in het kookboek, maar hier staat ook in dat je 250 g griesmeel nodig hebt. Als je dat doet kun je er beton mee storten . Volg dus liever de aanwijzingen op de verpakking).
 
Roer het zout, de suiker en de boter door de griesmeel, laat nog een keer aan de kook komen en neem de pan van het vuur. Bestrijk een ovenschaal met wat boter  of olie en schep er de griesmeel in. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 
Snijd de geschilde peren in kwarten en verwijder de klokhuizen. Halveer de kwarten in de lengte en druk de parten in een gelijkmatig patroon in de hete griesmeel. Verdeel er de vlokken boter over en ze t de schaal ca. 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
De bramensaus maak je door de bramen samen met een lepel water en de suiker een poosje te koken tot de bramen stuk zijn en er een dikke saus ontstaat. Dreigt het droog te koken doe er dan nog een lepel water bij.
 
Bestrooi voor het serveren met poedersuiker en serveer met bramensaus.

Ik was de poedersuiker vergeten. De foto rechts is het gerecht. Het smaakte prima, fotogeniek is het gerecht echter niet. Dus hieronder nog de foto zoals het gerecht uit de oven kwam.
 
Bron: Ovenschotels van de Culinaire Boekerij