Nagerecht
4 personen
Granaatappel panna cotta met granaatappel en sinaasappelkaramel
Ingrediënten
Panna cotta
3 blaadjes gelatine
110 ml granaatappelsap
75 g witte basterdsuiker
1 tl geraspte sinaasappelschil
500 ml slagroom
1 granaatappel, alleen de zaden
Granaatappel en sinaasappel karamel
2 sinaasappels, geschild en in
partjes verdeeld
1 granaatappel, alleen de zaden
4 el basterdsuiker
4 el granaatappelsap
Week de blaadjes
gelatine in ruim koud water gedurende 5 – 10 minuten.
Doe het granaatappelsap in een kleine pan en breng
zachtjes tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur en los al roerend de
uitgeknepen gelatineblaadjes op in het hete sap.
Doe intussen de suiker, sinaasappelrasp en 350 ml
slagroom in een sauspan en breng aan de kook. Roer tot alle suiker is opgelost.
Haal van het vuur. Voeg het granaatappelsap met gelatine al roerend toe en laat
een beetje afkoelen.
Doe
de overgebleven slagroom in een kom en klop hem tot het ‘zachte pieken’ stadium.
Spatel de geklopte room door het enigszins afgekoelde
roommengsel. Giet het mengsel door een zeef.
Verdeel de granaatappelzaden over vier vormpjes. Giet
hierop de panna cotta. Zet de vormpjes in de koelkast tot de puddinkjes gestold
zijn, minimaal 1 -2 uur, maar het kan ook (veel) langer!
Verhit een koekenpan en doe daarin de
sinaasappelpartjes. Laat deze heel even bakken en haal ze dan weer uit de pan.
Voeg de granaatappelzaden, de suiker en het sap toe
laat 2 – 3 minuten koken tot de suiker smelt. Voeg dan de sinaasappelpartjes
weer toe en houd de saus warm.
Stort de puddinkjes op een dessertbord en lepel de
saus er omheen.
Om het
storten te vergemakkelijken kun je de bodem van de vormpjes even in warm water
houden en vervolgens met een scherp mesje de zijkanten los te snijden.
Recept: James Martin (BBC
Saturday Kitchen)
Commentaar van
Joost:
Prima recept. Je kunt granaatappelsap in pakken of
flessen (lekkerder) kopen. Je kunt ook zelf granaatappelsap maken door
granaatappels uit te persen. Gewoon op je citruspers!