Nagerecht
4 personen

Granaatappel panna cotta met granaatappel en sinaasappelkaramel


Ingrediënten

Panna cotta
3 blaadjes gelatine
110 ml granaatappelsap
75 g witte basterdsuiker
1 tl geraspte sinaasappelschil
500 ml slagroom
1 granaatappel, alleen de zaden
Granaatappel en sinaasappel karamel
2 sinaasappels, geschild en in partjes verdeeld
1 granaatappel, alleen de zaden
4 el basterdsuiker
4 el granaatappelsap
 
Week de blaadjes gelatine in ruim koud water gedurende 5 – 10 minuten.
Doe het granaatappelsap in een kleine pan en breng zachtjes tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur en los al roerend de uitgeknepen gelatineblaadjes op in het hete sap.
Doe intussen de suiker, sinaasappelrasp en 350 ml slagroom in een sauspan en breng aan de kook. Roer tot alle suiker is opgelost. Haal van het vuur. Voeg het granaatappelsap met gelatine al roerend toe en laat een beetje afkoelen.
Doe de overgebleven slagroom in een kom en klop hem tot het ‘zachte pieken’ stadium.
Spatel de geklopte room door het enigszins afgekoelde roommengsel. Giet het mengsel door een zeef.
Verdeel de granaatappelzaden over vier vormpjes. Giet hierop de panna cotta. Zet de vormpjes in de koelkast tot de puddinkjes gestold zijn, minimaal 1 -2 uur, maar het kan ook (veel) langer!
Verhit een koekenpan en doe daarin de sinaasappelpartjes. Laat deze heel even bakken en haal ze dan weer uit de pan.
Voeg de granaatappelzaden, de suiker en het sap toe laat 2 – 3 minuten koken tot de suiker smelt. Voeg dan de sinaasappelpartjes weer toe en houd de saus warm.
Stort de puddinkjes op een dessertbord en lepel de saus er omheen.
Om het storten te vergemakkelijken kun je de bodem van de vormpjes even in warm water houden en vervolgens met een scherp mesje de zijkanten los te snijden.

Recept: James Martin (BBC Saturday Kitchen)

Commentaar van Joost:
Prima recept. Je kunt granaatappelsap in pakken of flessen (lekkerder) kopen. Je kunt ook zelf granaatappelsap maken door granaatappels uit te persen. Gewoon op je citruspers!