Nagerecht
5 personen

Gordon's trifle


Ingrediënten

Custard

400 ml melk

120 ml slagroom

1 gespleten vanillepeul

6 eidooiers

60 g fijne kristalsuiker

1 el maïzena
 

Trifle

2 el rietsuiker

4 perziken, ontpit en in parten gesneden

enkele klontjes boter

5 el Grand Marnier

1 grote met jam gevulde cakerol, in plakken van 1 cm

Bovenlaag

400 g crème fraîche

1 el rietsuiker

1 gespleten vanillepeul

olie om in te vetten

2 el fijne kristalsuiker

100 g gezouten pinda’s

 

vijf grote whiskeyglazen


1. Doe voor de custard de melk en de slagroom in een pan met de zaadjes uit de vanillepeul. Verwarm de melk zachtjes en laat hem trekken. Klop de eidooiers, de suiker en de maïzena door elkaar in een kom. Neem de pan van het vuur wanneer de room langs de zijkanten begint te borrelen en schenk hem langzaam al kloppend bij de eieren. Schenk het mengsel door een fijne zeef weer in de hete pan. Zet het vuur middelhoog en blijf kloppen tot de custard bindt. Laat hem afkoelen.

2. Smelt voor de trifle de rietsuiker in een grote pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en schud de pan heen en weer als de suiker begint te karamelliseren. Voeg de perziken toe, schep alles om en laat het fruit een beetje verkleuren voordat u wat klontjes boter toevoegt. Sprenkel er 2 el Grand Marnier over en laat alles bubbelen tot de likeur is ingekookt en het fruit gaar, maar niet slap is. Laat het afkoelen.

3. Bekleed de bodem van elk whiskeyglas met een plak cakerol en besprenkel de cake met een halve el Grand Marnier per glas. Schep het gekaramelliseerde fruit erop, gevolgd door de custard. Dek de glazen af met plasticfolie en zet hem minstens 2 uur, maar liever een nacht in de koelkast.

4. Meng voor de bovenlaag de crème fraîche met de rietsuiker. Doe de zaadjes uit de vanillepeul erin en roer tot alles gelijkmatig is gemengd. Smeer dat over de bovenkant van de trifle en zet de glazen weer in de koelkast terwijl u het pindamengsel maakt.

Neem een licht ingevette bakplaat. Meng de kristalsuiker en de pinda’s in een droge pan met antiaanbaklaag op hoog vuur om de suiker te laten karamelliseren en de pinda’s te roosteren. Schep het mengsel in een enkele laag op de bakplaat zodra de karamel goudbruin is. Laat het mengsel afkoelen en stollen en verkruimel het in een kom. Strooi het pindamengsel valk voor het serveren over de bovenkant van de trifle.

 

Bron: Gordon Ramsey