Nagerecht
4 personen
Gestoofde bramen en custard met laurier en gin
Ingrediënten
480 g bramen
40 g fijne kristalsuiker
1½ theelepel rozenwater
2½ eetl. gin
90 g lange vingers, doormidden
gebroken
360 g vanille-ijs
Custard
90 ml slagroom
70 ml volle melk
3 laurierblaadjes
I eidooier
15 g fijne kristalsuiker
Begin met de custard. Doe
de room, melk en laurier in een kleine pan en breng aan de kook. Neem de pan
direct van het vuur. Klop in een kommetje de eidooier en suiker door elkaar.
Voeg al kloppend een beetje van het warme melkmengsel roe. Klop geleidelijk alle
hete melk erdoor. Giet alles weer in de pan en zet deze op halfhoog tot laag
,·uur. Blijf 10 minuten rustig roeren tot de custard gebonden is. Neem de pan
van het vuur en laat de custard afkoelen. Zet hem tot gebruik in de koelkast.
Doe 300 gram bramen met de
suiker in een kleine pan en laat ze op halfhoog vuur 10 minuten zachtjes
pruttelen, roer af en toe tot de bramen gaar, maar nog steeds in model zijn, en
er veel sap uit is gelopen. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.
Zeef het sap van de bramen en roer het rozenwater en de gin erdoor. Week de
koekjes in het sap tot alle vloeistof is opgenomen. Schep grote porties ijs in
vier glazen of dessertschaaltjes. Verdeel de geweekte
koekjes erover en giet de custard (zonder
laurierblad) erover. Schep er war gestoofde bramen op met de
achtergehouden verse bramen
en dien het op.
Bron: Yotam Ottolenghi, Plenty more