Nagerecht
4 personen

Gepocheerde peer met wittechocoladeijs


Ingrediënten
Peren

3 handperen
100 gram suiker
150 ml sinaasappelsap
40 cc sinaasappellikeur
IJs
35 gram witte chocolade in stukjes.
1/2 dl volle melk, plus 2 el extra
1 dl room
40 gram suiker
1/2 ei
  
Peren:
De peren schillen, voorzichtig klokhuis verwijderen en halveren ( mag ook in vieren )
Smelt suiker in een pan met dikke bodem, tot een lichte karamel.
Blus ( voorzichtig) af met sinaasappelsap en schenk er de likeur bij.
Breng het vocht aan de kook.
Zet het vuur laag en leg de peren in de pan.
Laat ze in 25 min. zacht en gaar worden met het deksel op de pan.
Draai het vuur uit en laat de peren afkoelen.
Het vocht vervolgens flink in laten koken.

IJs:
Smelt de chocolade met 2 el melk au bain marie.
Dek de kom af met plastic folie.
Breng de melk met de room aan de kook.
Intussen het ei met de suiker ongeveer 5 min. mixen tot het mengsel licht en schuimig is.
Blijven mixen tot de melk kookt i.v.m. klonters.
Giet, terwijl de mixer draait, het melk-roommengsel bij het ei.
Giet het mengsel terug in de pan en verwarm het boven een matig vuur tot het de achterkant van een lepel bedekt. Niet laten koken!
Schenk het mengsel over in een kom en voeg de gesmolten chocolade toe.
Het geheel af laten koelen en tenslotte in ijsmachine tot ijs draaien.

Recept: Bert Allers (www.kookjij.nl